Valelääkäri

Ovat vallan merkillisiä nämä lääkärikysymykset. Maassa on toiminut ilman virallista pätevyyttä ties kuinka monta valelääkäriä eli puoskaria. Tässä yhteydessä puoskari sanalla aika huono kaiku, jos verrataan tämän Karkkilan yms. valelääkärin aikaansaannoksiin. Ainakaan toistaiseksi hänen jäljiltään ei ole löytynyt sen pahempia seuraamuksia kuin monen muun pätevyyden omaaman lääkärin jäljiltä. Olisi tosi hauska nähdä vertailua niistä kanteluista ja valituksista, joita Valviraan on tehty ”oikeista” lääkäreistä. Pahimmat tapaukset ovat varmaan tekosiltaan paljon pahempia, kun nyt paljastuneen lääkärin antaman hoidon seuraamukset.

Jos tähän sitten pannaan rinnalle se lekuri, joka on antanut parille sadalle Ilmailualan unionin jäsenelle sairauslomaa pääosin ilman perusteita. Tällaisten puoskarin taloudellinen jalanjälki on varsin karmea. Miten on edes mahdollista, että yksi lääkäri pystyy niin lyhyessä ajassa ottamaan vastaan sellaisen määrän potilaita? Jos terveyskeskuslääkäri ottaisivat vastaan saman määrän potilaita samassa ajassa, niin eihän meillä olisi mitään hätää. Olisiko syytä tutkia myös tällaisen sairauslomia jakavan puoskarin pätevyyksiä?

Sattumoisin tunnen jonkin verran Tartun yliopiston koulutusjärjestelmää, koska minulla on ollut omalääkäri Tallinnassa. Hän on toiminut myös Suomessa terveyskeskuslääkärinä. Hänen mukaansa valmistuminen Suomessa lääkäriksi kestää vuosia kauemmin kuin Tartossa. Pääsyynä hän piti sitä, että siellä opiskelijat pannaan harjoittelemaan heti ensimmäisen vuosikurssin jälkeen. Samalla, kun opiskellaan, voidaan aloittaa myös kokemuksen kerääminen ohjattuna erilaisissa ja monipuolisissa tehtävissä. Samalla oppii yhteistyötä ja sosiaalisten suhteiden taso paranee. Yliopistokoulutuksella on Suomessa vielä vanha herrakoulutuksen perinne, jossa opiskelijat opetetaan ensin herroiksi. Käytännön taitojen oppiminen jää oma-aloitteisuuden ja ensimmäisen varsinaisen pomon huoleksi.

Olisiko tässäkin kohtaa uudelleen ajattelun paikka?

Comments are closed.


WP Login