Laudat ja lautaset

Kun pääministerin lautakasa kohu on ainakin toistaiseksi vaiennut, on tilalle saatu lautassotku. Miten nämä nyt sitten liittyvät toisiinsa? No pieni lautahan on lautanen. Joskus tuhat vuotta sitten ja sitä ennen ruokaa syötiin lankulta. Jossain päin saa vieläkin lankkupihvin oikealta lankulta. Lautaskiista on kuitenkin pohjimmiltaan tuolikiista tai arvovaltakiista pääministerin ja presidentin välillä. Olisi voinut tavallisella järjellä kuvitella, että kun kutsutaan kylään vain yksi, niin vain yksi menee. Jos menee useampi, niin sitä kutsutaan kuokkimiseksi. Mitähän presidentti pitäisi siitä, jos kansalaiset lähtisivät kuokkimaan itsenäisyyspäiväjuhliin?

Presidentin käyttäytyminen asiassa ei kunnioita isännän tahoa eikä arvovaltaa. Tätä kutsutaan prinsessakäyttäytymiseksi. No Halonenhan onkin demariprinsessa. Yleensä maassa on ollut tapa, että presidentin pitää myös käytännössä luopua puolueen jäsenyydestä. Nykyisen presidentin käyttäytyminen on kuitenkin vakavasti loukannut tätä maan tapaa. Mutta eipä mitään, maan tapa on joustava ja se joustaa aina haluttuun suuntaan tarpeen mukaan.

On olemassa joku Taxellin komitea pohtii tätä lautasongelmaa. Minä kun aina luulin, että se komitea pohtii sähköveroa. Puheenjohtajan nimi kuultuna kuulostaa ihan sähköverolta. No hyvä, että sekin selvisi. No tässä tulee pieni käytännön neuvo komitealle: muutetaan lakia niin, että Suomesta tulee monarkia. Silloin ei ole ongelmia lautasten kanssa. Yksikään Euroopan kuninkaallinen ei ole nimittäin pyrkinyt EU:n kokouksiin. Eihän ne EU:n lautaset taitaisi edes kelvata kuninkaallisille.

Nyt kun meillä on jo demarien prinsessa presidenttinä, niin hänen huutamisensa kuningattareksi, olisi enää pikku juttu. Kun muutkaan kuninkaalliset eivät ole puolueaktiiveja, eivätkä pyri EU:n estradeille, niin Halosen kasvot pelastuisivat komiasti.

Comments are closed.


WP Login