Obaman pokkaus

Japanin kulttuurin päivystävät asiantuntijat ovat paheksuneet Obaman syvää kumarrusta Japanin keisaria Akihitoa tavatessaan. Kulttuuri on siitä kummallinen, että sekin kehittyy jatkuvasti. Japanin kulttuurin kehittyessä Obaman pituisia henkilöitä ei ole ollut montakaan Japanissa, eikä ulkomaisissa päämiehissäkään. Japanilainen kumarrus on kehittynyt samanpituisten keskuudessa, jolloin siitä on muodostunut lyhyt. Pitemmällä kumarruksella olisivat päät kolahtaneet yhteen. Jos Obama olisi käyttänyt tyypillistä japanilaista tervehdystä, se olisi helposti tulkittu pitkältä mieheltä ylimieliseksi. Kuvien perusteella Obama näyttää olevan puolimetriä keisaria pitempi.

Amerikkalaiset puolestaan ovat kirjoittaneet tuhansia blogeja pokkauksesta. Osa on sitä mieltä, että Obama nöyristeli keisarin edessä. Tämä kuvastaa melko tyypillistä ajattelutapaa: me ollaan amerikkalaisia ja muut ovat krannista. Tämä on ollut tunnettua Suomen Pohjanmaallakin. Kukaan ei ole kuitenkaan tiennyt oikeaa syytä. Paitsi tietysti CIA. Huulilta lukemaan kykenevät tietävät totuuden. Obama nimittäin kuiskasi keisarin korvaan: ”anteeksi, mutta paljonko olimmekaan Japanille velkaa?” Jos hän olisi tehnyt sen suorin vartaloin, niin kaikkihan sen olisivat kuulleet ja se vasta olisi ollut jenkeille noloa.

Nämä tervehtimistavat ovat kovin erilaisia eri kulttuureissa. Länsimainen kättely on ilmeisesti perua siitä, että haluttiin näyttää, että kädessä ei ole asetta. Kättelyynkin on muodostunut omia variaatioitaan. Kämmen voi olla ylöspäin, jolloin ositetaan alamaisuutta. Se voi olla alaspäin, jolloin osoitetaan ylemmyyttä. Tai sitten kämmenet ovat pystysuorassa. Joissakin maissa suudellaan toiselle poskelle toisissa taas molemmille poskille. Eniten inhoan venäläistä tapaa, jossa suudella molemmille poskille ja sen jälkeen suoran suulle. Jos vielä kohteliaalla suutelijalla on jäänyt parta ajamatta, niin siinä on vastapuolella posket verillä. Kokemusta on. Jossain hierotaan myös neniä vastakkain. Jos kuitenkaan ei tiedä vastapuolen tapoja, niin kannattaa noudattaa oman kulttuurinsa mukaista käytäntöä.

Comments are closed.


WP Login