Katoaako savupiipputeollisuus Suomesta?

Kun tutkijat nyt ilmoittavat, että laman selkä on taittumassa, niin he joko valehtelevat tai eivät ole perillä Suomen talouselämän rakenteesta. Tutkimukset osoittavat, että vuoteen 2015 mennessä sukupolvenvaihdokseen tulee Suomessa noin 65 000 – 70 000 yritystä. Kansainvälisten ja kotimaisten tutkimusten perusteella näistä yrityksistä noin 45 000 – 50 000 yritystä poistuu markkinoilta. Tämä johtuu siitä, että näille yrityksille ei yksinkertaisesti löydy jatkajia.

Suurin osa näistä yrityksistä, ehkä jopa yli 80 %, on teollisia yrityksiä, koska suurten ikäluokkien perustaessa yrityksiä, palveluyrittäminen ei ollut sosiaalista tilausta kuten nyt. Pahimman skenaarion mukaan näin laajamittainen yritysten lopettaminen merkitsee 500 000 työtöntä. Parhaimmillaankin puhutaan vähintään 200 000 työttömästä. Tilastollisesti 50 000 uuden yrityksen perustaminen kestää vähintään 50 vuotta nykyisellä perustamistahdilla. Tämäkin edellyttää sitä, että halukkaita yrittäjiä ja toteuttamiskelpoisia yritysideoita löytyy.

Tämä tilanne on täysin kotikutoinen, eikä sillä ole mitään tekemistä globalisaation tai euron kanssa. Monet julkaistut tutkimukset ovat tehneet tilanteen täysin selväksi päättäjille, jotka eivät kuitenkaan ole tehneet mitään asian suhteen. Ilmeisesti luotetaan siihen, että jos yrittäjät eivät saa yrityksiään myytyä, he jatkavat siihen asti kunnes kaatuvat saappaat jalassa sorvinsa ääreen. Tämä on sitä suomalaista yrittäjäystävällisyyttä. Näin on jo käynyt. Eräs tuntemani yrittäjä oli viimeiset vuotensa kaksi viikkoa sairaalassa ja kaksi viikkoa töissä. Hän kuoli yli 90-vuotiaana yrityksessään.

Teollisten yritysten poistuminen iskee kansantalouden ytimeen kuin polttorauta lehmän kankkuun. Teollisuus on se missä suurin jakovara eli veronmaksukyky syntyy. Tämä johtuu siitä, että kotimaisista raaka-aineista kotimaisella työllä tehdyt tuotteet jättävät kaikkein eniten euroja maahan. Tässä rakennemuutoksessa jäljelle jäävät suuret teolliset yritykset ja paljon palveluyrityksiä. Tämä johtaa siihen, että ne tuotteet, jotka nyt tehdään kotimaassa, joudutaan tuomaan maahan jostain muualta. Kun tuonti kasvaa vientiä suuremmaksi, niin millä niitä tuontituotteita ostetaan?

Nykyajan asiantuntijoilla on putkinäkö, joka näkee vain osatotuuksia. Heihin ei siis kannata luottaa.

Comments are closed.


WP Login