Hehkulamput vaihtoon

Hehkulamppu eli tavallinen sähkölamppu on sähköinen lämmityslaite, jonka sivutuote on valo. Kun siis hehkulamppu vaihdetaan johonkin vähemmän sähköä kuluttavaan valonlähteeseen, niin samanaikaisesti asunnon muu lämmöntarve lisääntyy. Eli, jos 60 watin lamppu vaihdetaan 11 watin energiansäästölamppuun, tarvitaan asuntoon lisää lämpöä 49 wattia lampun palamisajalta. Omakotitaloissa se joudutaan korvaamaan useimmin öljyllä, joten puhtaasti tuotettu sähkölämpö korvataan ”likaisemmalla” öljylämmöllä. Tällä perusteella voi päätellä, mihin sylttytehtaaseen jäljen jälleen kerran johtavat. Kuluttajan kohdalla kyse on siis siitä, kumpi energiavaihtoehdoista on edullisempi.

Kun laman takia öljyn kulutus ja sen myötä hinta lähtivät laskuun, pantiin lobbarit Brysseliin vaihtamaan hehkulamppuja säästölamppuihin, vaikka tekniikka on vielä hakusessaan. Lehdessä oli lueteltu kaikki mahdolliset käyttökohteet, mutta ei kerrottu, että joudutaan myös vaihtamaan valaisimia. Nyt kaikilla on standardi kannat valaisimissaan, mutta ledeissä ja halogeenilampuissa on erilaiset kannat. Tällöin ei riitäkään enää lampun vaihto, vaan on vaihdettava koko valaisin. Samaa soppaa syötiin jo digivaihdoksen yhteydessä.

Tällaiset harhakuvitelmat eivät koske ainoastaan hehkulamppuja. Suuremmat harhat ovat teollisuudessa, joiden kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät on kaikki ylimitoitettu. Tämä johtuu siitä, että LVI-suunnittelijoilla ei ole ollut tiedossa koneiden luovuttamaa lämpöä. Tämä lämpö saattaa olla satoja kilowatteja. Tällaisissa tapauksissa lämmitystä tarvitaan vain öisin ja viikonloppuisin.

Comments are closed.


WP Login