Kelalle tulossa miljardien säästöt

Tilastot ovat mielenkiintoista luettavaa, jos niiden kaikki yhteydet ja vaikutukset ymmärtää. Kela maksoi vuonna 2006 työterveyshuollon kustannuksia 217,6 miljoonaa euroa. Korvausten piiriin kuului 1,79 miljoonaa henkilöä. Tämä tekee noin 121,56 euroa henkilöä kohden. Tämän mukaan vuoteen 2015 mennessä Kelalle syntyy säästöä noin 72,4 miljoonaa euroa, kun 600 000 suuriin ikäluokkiin kuuluvaa siirtyy eläkkeelle. Tämä lisäksi Kelalle tule säästöä kansaneläkkeistä. Kelan nimi kokonaisuudessaan on Kansaneläkelaitos ja kansaneläkkeiden maksu oli sen alkuperäinen tehtävä. Vuonna 2008 Kela maksoi kansaneläkkeitä reilut 5 miljardia euroa. Sitä myöden kun työeläkkeiden määrä kasvaa, kansaneläkkeiden ja eläkeläisten määrä vähenee, joten vuonna 2015 kansaneläkkeitä maksettaneen korkeintaan pari miljardia.

Työnantajat ovat puolestaan maksaneet työterveyshuollosta 241,5 miljoonaa eli 134,92 euroa henkilöltä keskimäärin. Työnantajien saama teoreettinen hyöty on silloin 80,95 miljoonaa euroa. Tämä kaikki on tietenkin teoriaa, koska yritysten olisi pystyttävä korvaamaan suurin osa katoavasta 600 000 eläköityjästä. Nykyisellä menolla tämä ei ole mitenkään mahdollista edes teoriassa. Pelastuksen voi tarjota ainoastaan ulkomainen työvoima.

Se, mikä tässä asiassa ei ole teoriaa, on se että kuntien kannettavaksi siirtyy noin 150 miljoonaa lisää sairauskustannuksia. Tämä johtuu siitä, että työterveyshuollon maksavat yritykset ja Kela jotakuinkin puoliksi. Ihmisen siirtyessä eläkkeelle koko kustannus siirtyy täysimääräisesti kuntien piikkiin. Todellisuudessa määrä on suurempi, koska vanhuus tuo mukanaan kasvavat sairaskulut.

Niin maan hallitus kuin Kelakin ovat olleet höperösti viisaita ja vaienneet koko kehityksestä. Tämä on sillä tavoin ymmärrettävää, että kunnat voisivat nostaa asiasta aikamoisen porun. Kuntien on kuitenkin syytä havahtua, koska näin suuria kustannuksia eivät kata edes pienet veronkorotukset. Jossain päin joudutaan jo puhumaan yli 25 % kunnallisverosta ja se saattaa olla kansalaisille liikaa, kun samalla nousevat työttömyysvakuutusmaksut, eläkemaksut jne.

Comments are closed.


WP Login