Kontit kiskoille

Yleisönosastot ovat pullollaan kirjoituksia Venäjän liikenteen konttien siirtämisestä kiskoille. Tätä on esittänyt Venäjän tulli. Vaikka asia on hyvä ja kannatettava, niin esteitä on viljalti. Ensinnäkin Venäjän infra ei ole ollenkaan valmis tällaiseen muutokseen. Terminaaleja, joissa kontit voidaan purkaa, ei ole likimainkaan riittävästi. Tästä kertoo jo se, että Koreasta ja Japanista tuodaan kontit Trans-Siperian rautatietä Lappeenrantaan, josta ne kuljetetaan rekoilla Venäjälle.

Toinen eikä vähäinen syy on se, että autorahdeissa on olemassa aito ja kova kilpailu, mutta rautateillä kummallakaan puolella rajaa ei ole minkäänlaista kilpailua. Näin ollen on perusteltua olettaa, että rahtikustannukset tulisivat nousemaan. Tähän eivät varmaan kaupan osapuolet ole valmiita.

Miksi sitten Venäjän tulli on tehnyt tällaisen aloitteen? Varmuutta asiaan tuskin saadaan, mutta spekulointi on aina mahdollista. Jo vuosikausia on Venäjän liikennettä yritetty saada joustavammaksi Venäjän ulkorajoilla. Venäjän presidenttiä myöden kaikki ovat tätä lupailleet. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut. Mistä tämä voi johtua? Venäjän romahdettua syy oli aika selvä. Tulli pysäytti liikenteen, kun sen palkat olivat jopa 3 kuukautta myöhässä.

Tämä sai aikaan eri viranomaisten rynnäkön rajalle. Nyt palkkausasiat ovat kaiketi kunnossa, mutta rahastuskulttuuri ehti kehittyä rajoille ja asianomaisten henkilöiden on vaikea siitä luopua. Venäjällä kun tahtoo olla vieläkin niin, että murhastakin selviää rahalla. Tästä syystä myöskään sähköistä rahti- ja tulliasiakirjojen siirtoa ei saada toimimaan. Vaikka Moskovassa päätettäisiin mitä tahansa, niin ruohonjuuritaso ei siitä paljon perusta.

Pääministeri Putin on tulossa Suomeen ja moneen kertaan käsitellyt ja sovitutkin asiat nousevat jälleen keskustelun aiheeksi. Vaikka Putinilla on muodollisesti kuinka paljon valtaa tahansa, niin toteuttavassa portaassa asiat hoituvat edelleenkin rahalla. Jos korruptio haluttaisiin karsia Venäjältä ja saada hallinto jotenkin toimimaan, niin siihen on hyvät mahdollisuudet. Kulttuurissa on vielä tallella kommunismin aikainen ”kuiskaaja” –kulttuuri. Vihjepuhelin korruptiosta voisi hyvinkin tehdä tehtävänsä, jos korruptiosta todella haluttaisiin eroon.

Venäjä on niin suuri maa ja hallinto niin monikerroksinen, että ilman koko järjestelmän uudistamista läpinäkyväksi, sitä ei saada toimivaksi. Jo Neuvostoliiton aikana siperialaiset sanoivat viittaavansa kintaalla Moskovan päätöksille. Miksi tilanne olisi uusissa olosuhteissa muuttunut? Venäjä pystyy tehokkaasti valvomaan ulkoisten rajojensa ylitse tapahtuvaa toimintaa, mutta sisäisiä rajoja ei enää ole, kuten ennen.

Comments are closed.


WP Login