Globaali puhallus

G20 maiden kokouksessa Lontoossa päätettiin osallistujien kesken panostaa noin 750 miljardia euroa maailman talouteen. Tällaisen päätöksen kuullessaan joutuu ensimmäiseksi kysymään, mistä tämä raha tulee? Suurin osa lupaajista on täysin persaukisia ja velkaa on mielettömät määrät. Ovatko esimerkiksi Yhdysvallat ja Iso-Britannia sillä tavoin luottokelpoisia, että ne voivat saada lisää velkaa?

Syyllistyvätkö nämä valtiot pyramidihuijaukseen, jolla yritetään kalastaa markkinoilta rahaa aikomattakaan maksaa takaisin. Mikäli näin ei ole, niin olisi hyvä kuulla, miten nämä lainat maksetaan takaisin? Tämä voi olla aika vaikea yhtälö, koska nousukauden aikanakaan ei takaisinmaksu ole onnistunut, vaan velka on kasvanut.

Voihan tosin olla niinkin, että näiden mahtivaltioiden taktiikka ja strategia ovatkin käänteisiä. Se toimisi siten, että otetaan niin paljon velkaa, että velkojat menevät konkurssiin, kun lainoja ei makseta takaisin. Valtion asettaminen konkurssiin ja syyttäminen varojen kätkemisestä ei ole ainakaan toistaiseksi historian kulussa onnistunut.

Comments are closed.


WP Login