Setelielvytys

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä rahoittamaan lamantorjuntaa painamalla lisää rahaa. Käytännössä tämä toimii siten, että keskuspankit laskevat lisää seteleitä liikkeelle ja ostavat niillä valtion obligaatioita. Tämä on eräänlaista rahan taskusta toiseen siirtämistä, jota voivat käyttää suurten talouksien hallitukset, joilla on oma valuutta ja joissa ei voida käyttää devalvointia.

Devalvointi on käytännössä mahdotonta, koska valuutat kelluvat, eli niiden kurssi määräytyy maailman markkinoilla. Normaaleissa suhdannevaihteluissa tällaiset valuutat heikentyvät, kunnes niiden arvo alkaa vaikuttaa kansallisten yritysten kilpailukykyyn ja lisää vientiä. Maailman laajuisessa lamassa, joka nyt vallitsee, tämä teoria ei näytäkään toimivan.

Toisen teorian mukaan rahan määrän lisääminen vaikuttaa sekä inflaatioon että suoraan rahan ulkoiseen arvoon. Ilmeisesti tästä johtuen erityisesti Yhdysvallat on päätynyt tähän inflaatioelvytykseksi kutsuttuun menetelmään. Nähtäväksi jää kuinka tämä teoria toimii, koska se vaikuttaa myös muihin valuuttoihin. Euroon sillä on euron arvoa vahvistava vaikutus ja esimerkiksi Englannin punta on päätöksen jälkeen heikentynyt noin 5 % euroon verrattuna.

Erittäin tärkeä tekijä on Kiinan RMB, joka seurannut dollarin kurssia kuin koira isäntäänsä. Joka tapauksessa Kiinan valuutta on jo nyt liian vahva sen kilpailukykyyn nähden. Kiinan vienti on laskenut marraskuussa 9 %, joulukuussa 11 %, Tammikuussa 29 % (kiinalainen uusi vuosi) ja helmikuussa noin 25 %. Trendi on siis selvä ja seuraa globaalia trendiä. Toinen suuri kysymysmerkki on Venäjän rupla, joka sekin on vahvasti devalvoitunut viimeisten kuukausien aikana.

On hyvin vaikea nähdä EU:n itäisten jäsenten omien valuuttojen kiinteään euron kursseihin sidottujen valuuttojen koskemattomuuteen. Näissä maissa hallitukset vannovat, että devalvaatiota ei tule, mutta paine saattaa kasvaa liian kovaksi. Koska käytännössä niin valtion kuin yritysten ja yksityisten lainat on sidottu euron kurssiin, niin devalvaatio johtaa katastrofiin. Toisena vaihtoehtona on kuitenkin viennin tyrehtyminen, koska kilpailukykyä parantamaan eivät riitä pelkät palkkajoustot.

Tällainen tilanne on maailman taloudessa täysin uusi ja vaatii innovatiivisia ratkaisuja. Vaikeusastetta lisää vielä se, että uusilla jäsenmailla ei ole minkäänlaista kokemusta toimimisesta rajussa laskusuhdanteessa. Oikeastaan kellään ei ole! Massiivisten tukien asemesta olisi harkittava, että EKP ostaisi näiden valtioiden lainat ja ne liitettäisiin euroon erillisellä sopimuksella. Näiden maiden siirtäminen euroon ei voi nykyisessä tilanteessa tapahtua samoin ehdoin kuin aikaisemmin on euroon liitytty. Toisaalta, ellei niitä liitetä euroon, ne tulevat olemaan suuri riski koko EU:lle.

Comments are closed.


WP Login