Yrittäjien eläkekurjuus

Ex-ministeri Ulla Puolanne sai aikaan melkoisen palautevyöryn eläkkeitä koskevasta kirjoituksestaan yleisönosastossa. Yksi eläkeläisryhmä ei ole kirjoitukseen reagoinut. En ole ainakaan huomannut. Tämä ryhmä on yrittäjien usein kadehdittu ryhmä. Tilastojen mukaan (ETK) vuonna 2012 odotettavissa olevien yrittäjäeläkkeiden keskiarvo on vain hieman yli 500 euroa kuukaudessa: Se on siis kokolailla kansaneläkkeen suuruinen. Siis 500 euroa kuussa.

Näin pieneen eläkkeeseen on useita syitä. Ensinnäkin YEL tuli voimaan TEL:a myöhemmin eli vuoden 1970 alusta. Monet jo yrittäjinä toimivat eivät hyötyneet eläkelaista, koska lain voimaantullessa yrittäjät eivät pystyneet nostamaan hintojaan riittävän nopeasti, jotta olisivat voineet maksaa lain määräämää eläkemaksua. Lain hengen mukaan eläkepalkaksi laskettiin samasta työstä palkkatyössä työehtosopimuksien mukaan maksettava palkka. Laissa on kuitenkin poikkeus 1. luku § 2 yrittäjää, jonka työtulo kuukautta kohden tämän lain alaisesta ansiotyöstä on arvioitava keskimäärin työntekijäin eläkelain 1 §:n 1 momentin 2 kohdassa edellytettyä määrää pienemmäksi, ei kuulu lain piiriin. Näin ollen osa jäi vuosiksi ulkopuolelle ja sen jälkeen maksettiin pienintä lain sallimaa maksua.

Merkittävä syy oli myös se, että käytännössä kukaan ei valvonut lain toteutumista. Suurissa ikäluokissa piileksii liki 150 000 yrittäjää puolisoineen, joiden eläketaso on mahdollisesti köyhyysrajan alapuolella. Tästä muodostuu yhteiskunnalle eli lähinnä kunnille noin 2 – 3 miljardin euron kustannus toimeentulotuen yms. muodossa. Tämä tietenkin edellyttää, että he pystyvät jäämään eläkkeelle. Olen viimeaikoina tavannut useita eläkkeellä olleita yrittäjiä, jotka ovat palanneet ainakin osa-aikaisesti työhön, koska eläke ei riitä. Julkisessa hallinnossa ei yrittäjille empatiaa heru. Yrittäjien luonteenpiirteisiin kuuluu, että sossun luukulle ei hevillä mennä – kaadutaan mieluummin saappaat jalassa työtä tehden.

Kun työtätekevien eläkeikää yritetään hilata vapaaehtoisin toimin lähemmäs 68 vuotta, niin yrittäjät pakotetaan tekemään työtä niin kauan, kuin suinkin jaksavat. Oma syy voidaan sanoa, mutta varmuuden vuoksi yrittäjäeläkkeessä on vielä vuosipalkkakatto, joka oli alussa 50 000 markkaa. Sitä korkeammasta tulosta ei voinut maksaa eläkemaksua. Työntekijöillä luettiin hyödyksi myös ennen TEL:in voimaantuloa tehtyjä työvuosia, mutta yrittäjillä ei siis tätä mahdollisuutta ollut. Kansaneläkkeen piiristä sen sijaan joutui pois. Yrittäjinä pitkää päivää ja viikkoa ilman lomia tehneet eivät siis pääse ansaitsemaansa lepoon edes viimeisillä päivillään. Tätä tehostaa vielä lainmuutos, jonka mukaan eläkkeistäkin voidaan ulosmitata. Jos yrittäjällä on velkaa yrityksestään, ei voi lopettaa ennen, kuin velat on maksettu.

Comments are closed.


WP Login