Asiantuntijoiden mukaan…


Kun otsikon fraasia käytetään, niin on syytä nimetä asiantuntija, johon viitataan. On nimittäin niin, että aina on myös asiantuntijoita, jotka ovat täysin erimieltä asioista. Ei ole myöskään kovin rakentavaa viitata asiantuntijaan jossain yksityiskohdassa, joka ei ole ratkaiseva kokonaisuuden kannalta. Jopa tutkimuksetkin voivat olla tarkoitushakuisia.

Toimittaja Larkion saama palaute Lukijan sanassa on oiva esimerkki moisesta asiantuntijoihin vetoamisesta. Asiassa keskityttiin sähköautojen akkuihin, mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Sähköauto tarvitsee sähköä, joten pitäisi ottaa huomioon myös, miten ja millä sähköä tuotetaan. Pistokkeesta otettua sähköä ei voi valita, koska se on sekasähköä. Ainoa ekologinen sähkö on, jos omalla katolla on aurinkopaneelit tai pihassa tuulimylly. Mutta ei valtio ole tässäkään toimeton. Se nostaa sähkön verotusta kaikilla osa-alueilla!

Jos hallitus todella olisi kiinnostunut autojen tuottamista päästöistä, niin se olisi alentanut biopolttoaineiden verotusta öljypohjaisille kilpailukykyiseksi. Vihreät ovat hallituksessa, mutta tämä tosiasia ei ole kolahtanut? Valtio vaan myy päästöoikeuksia yrityksille ja käyttää rahat vaikkapa esikuntiensa palkkaamiseen. Kun raha kirstuun kilahtaa, niin päästöt taivaalle vilahtaa!

Suomi on aika pieni tekijä ilmaston saastuttamisessa, mutta sisäinen meteli on sen kovempaa. Jos halutaan saada oikeita tuloksia, niin pitäisi tarkastella asiaa vähemmän tekopyhästi. Verotulojen lisääminen ei voi olla pääasia, jos halutaan olla oikealla asialla. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, halutaanko lisää verotuloja, vai vähemmän päästöjä? Halutaanko vähentää uhkapelaamista, vai lisää tuloja? Halutaanko raitistaa kansaa, vai halutaanko lisää verotuloja?

Valtion ja kuntien menojen hillitsemiseksi tarvittaisiin rakenteellisia muutoksia. Niitä on kuitenkin vaikeaa ellei mahdotonta tehdä, koska julkisessa hallinnossa on yli 600 000 henkilöä, jotka ovat poliittisesti erittäin valveutuneita. Hyvä esimerkki oli 90-luvun lama, jolloin valtio vähensi työvoimaa, mutta siirsi tehtävät ja työvoiman kuntien palvelukseen. Näiden rakenteiden kustannuksiin käytetään päästöistä kerättyjä verotuloja, joita on siirrelty taskusta toiseen!

Comments are closed.


WP Login