Ilmaston vaihtelut

Ilmaston muutoksen asiantuntijoiksi ovat itsensä nimenneet säätieteilijät. Heidän tutkimuksensa perustuvat lämpötilojen mittauksiin, joiden jakso ei ihmiskunnankaan historiassa ole edes silmänräpäys. Muilla tieteenaloilla vaikkapa arkeologisissa tutkimuksissa ilmaston vaihteluista on näyttöä pidemmältä ajalta.

Suomessakin on pystytty eri tutkimuksin menemään tuhansia vuosia taaksepäin. Jo pelkästään tietoisuus jääkauden häviämisestä kertoo, että niin paksu jääkansi ei ole voinut hävitä nykyisen kaltaisissa sääoloissa. Vaikka sulaminen kesti vuosituhansia, niin jokainen voi ymmärtää, että lämmintä on pitänyt olla.

Tutkimuksissa on myös kiistatta osoitettu, että ensimmäiset puulajit Suomessa olivat samoja kuin nykyisessä Keski-Euroopassa. Kajaani-Kokkola linjan eteläpuolella kasvoi vuosituhansia vaahteroita, metsälehmuksia, pähkinäpensaita jne. Vasta niiden lannoitettua jääkauden köyhdyttämää maaperää, täällä alkoivat kasvaa havupuut. Lämpötila salli havupuiden leviämisen myös tuntureiden huipuille.

Pitkän lämpimänkauden aikana tänne vaeltaneet suomalaiset asuivat lehti- ja havumajoissa ja hankkivat elantonsa metsästyksellä ja kalastuksella. Vasta paljon myöhemmin asumukset alettiin veistää tukeista hirsitaloiksi. Noista ajoista alkaen ilmasto on välillä viilentynyt pitkiä aikoja ja välillä on ollut lämpimämpiä jaksoja. Sulamisvedet ja nykyistä laajemmat vesialueet mm. Ancylus-järvi, joka edelsi Itämerta ja Suomenlahtea, viilensi ilmastoa pitkään.

Ilmastonvaihteluihin on maapallon historiassa ollut monenlaisia syitä. Maapallon laajuiset tulivuorenpurkaukset ovat viilentäneet ilmastoa. Auringon toiminnan vaihtelut ovat sekä viilentäneet että lämmittäneet ilmastoa. Ilmaston vaihteluiden arviointi on siis varsin poikkitieteellistä ja nykyisiä trendejä voidaan arvioida vain lämpötilojen mittauksilla ja satelliittien avulla.

Viimeinen mielenkiintoinen teoria Pohjolan ilmaston muutoksesta on Golf-virran arvoitus. On ryhmä tutkijoita, jotka sanovat, että pohjoisten jäätiköiden sulaminen tulee viilentämään Skandinavian ilmastoa. Heidän mukaansa sulamisvedet jäähdyttävät Golf-virran vesiä ja saattavat suorastaan ohjata sen eteläisemmälle reitille, jolloin Pohjola ja myös Brittein saaret joutuisivat kärsimään Golf-virran brexitistä.

Toinen tiedemiesryhmä puolestaan esittää vastakkaisen näkemyksen. Koska Golf-virta tuo pohjoiseen hyvin suolaista vettä, niin makeat sulamisvedet laimentavat virran vesiä. Koska vähäsuolaisempi vesi on kevyempää, niin se nousee pintaan ja saattaa ohjautua etäämmälle pohjoiseen kohti Kuolan niemimaata. Näin ollen Skandinavian ilmasto alkaisi lämmetä eikä kylmetä.

Siinä sen sijaan tieteilijät ovat kohtalaisen yksimielisiä alasta riippumatta, että syy nykyiseen lämpenemiseen on ihminen, joka aiheuttaa ilman saasteita. Aikaisemminhan tulivuorten purkausten aiheuttamat tuhkapilvet viilensivät ilmastoa, koska auringon lämpö ei päässyt läpi. Miten käy nyt, kun saastepilvet alkavat peittää taivaan? Kylmeneekö vai lämpiää, kun aurinko ei ehkä enää saasteiden vuoksi lämmitäkään planeettaamme?

On myös esitetty, että planeettaamme on varustettu itsepuolustusmekanismilla, jota kutsutaan Gaia-(maa) hypoteesiksi. Gaia-hypoteesi eli Gaiateoria on englantilaisen biologin James E. Lovelockin kehittämä ekologinen hypoteesi, jonka mukaan biosfääri on itsesäätelevä järjestelmä, joka pystyy kokonaisuutena säilyttämään Maa-planeetan elämiseen soveltuvana asuinpaikkana.

P.S. Etelänapamantereesta on irtautumassa yli 5000 neliökilometrin suuruinen jäävuori. Sen on kerrottu nostavan valtamerien pintaa useilla metreillä. Onko tämä Gaian ensimmäinen suuri varoitus?

Comments are closed.


WP Login