Maitoa kiitos!

Kaikkien lehmien äiti varmaan kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, mitä maidoille nykyisin tehdään meijereissä. En uskalla edes kuvitella, mitä nykyiset lehmät sanoisivat, jos osaisivat puhua, tai tekisivät, jos osaisivat lentää. Koko sota-aikaisen nuoruuteni nautin maidosta ja kirnupiimästä naturel. Välillä sitä nautittiin lämpimänä, mutta useimmiten karjakeittiössä viilennettynä. Hyvää oli!
Lopetin kuitenkin maidon juomisen kuin seinään, kun meijerissä pomona työskennellyt kaverini kertoi, mitä maidolle siellä tehtiin. En minä oikein ymmärtänyt, millä eri tavalla Suomessa maito pastöroidaan. Sen kuitenkin ymmärsin, että ensin maito tapetaan viimeistä maitohappobakteeria myöden.
Sitten sitä aletaan jalostaa eri tuotteiksi. Erityisesti mieleen jäi tämä kevyt maito, joka tosin ei ole vettä kevyempää, mutta niin kevyttä, että siihen pitää lisätä väriaineita. Ennen vanhaan tätä sanottiin kurriksi, eikä se oikein kelvannut edes kissoille. Nykyisissä meijereissä mennään niin pitkälle, että kukaan ei sitä ostaisi ilman värjäystä.
Muihin maitotuotteisiin lisätään sitten kemiallisesti niitä aineita, jotka siitä on tapettu ja ripaus vitamiineja ja kauppa käy. No meijerien tarkoitushan on tehdä bisnestä ja mikäpä siinä, jos kuluttajat sitä haluavat. Tässä meidän maidossa on vain sellainen vaara, että jos sitten ulkomailla juo paikallista maitoa, niin siitä voi tulla vatsanpuruja. Tästäköhän ne Suomen jääkiekkoilijatkin Moskovassa kärsivät? Tosin siellä voi vodkakin olla erilaista.
Kun asustelimme Englannissa, niin siellä tuotiin aamusella maitopullot portaille. Voitakin sai, jos tilasi. Ihmettelin siellä kovasti, miten se maito maistui niin erilaiselta kuin suomalainen maito. Kertoivat taas jotain siitä, että Suomessa maito pastöroidaan toisin kuin Britanniassa. Voisikohan sitä brittiläistä maitoa ryhtyä tuomaan Suomeen. Saattaisihan se kyllä olla, että suomalaiset hygienia fanaatikot määräisivät sen tullissa tapettavaksi. Tosin brittiläiset kyllä ostivat riemurinnoin halpaa suomalaista voita.
Se on tämä maito aika merkillinen tuote. Sillä on kuulemma kaikenlaisia lääketieteellisiä vaikutuksiakin. Sen pitäisi vahvista luustoakin jos päivät pääksytykseen sitä juo. Toisilla taas, ja aika suurella ja kasvavalla joukolla, on maitoallergiaa. En muista koskaan lehmän maitoa juoneiden sellaiseen sairastuneen. Maitoahan myytiin tonkista maitokaupoissa omiin astioihin. Siinä oli tämä kuljetusketjukin aika riskaabeli.
Joku lääkäri kyllä joskus sanoi, että kun sitä nuorena elää kunnon bakteerikylvyssä, niin siitä se vastustuskyky kasvaa. Maidossahan niitä terveyttä edistäviä bakteereja oli ennen, kuin ne tapettiin. Eivät taida nämä synteettiset korvata sitä aitoa. Maatiloilta sitä aitoa vielä saa. Voi vaikka parantaa maitoallergiankin. Mistä sitä tietää? Mistähän saisi sitä entisajan ”tinkimaitoa”?

Comments are closed.


WP Login