Sisäiset devalvaatiot

Tallinnan ja Harjun maakunta ovat kuin valtio valtiossa. Kustannustaso ja hinnat ovat olleet muuta viro yli 30 % kalliimmat aina 1990-luvun puolivälistä alkaen. Tämän on aiheuttanut pääelinkeinon toiminut turismi. Esimerkkinä voin mainita, että vuosituhannen alussa Tallinnassa hiusten leikkuu maksoi noin kruunua, mutta Rakveressä vain noin 120. Vörussa illallinen ravintolassa maksoi vain kolmanneksen siitä, mitä se maksoi Tallinnassa.
Kun turistivirrat alkoivat ehtyä Tallinnaan, niin työntekijöille ilmoitettiin mm. hotelleissa, että palkkoja lasketaan 15 % tai huomenna ei ole työpaikkaa. Tämä on tapahtunut vuoteen 2010 mennessä ainakin neljä kertaa. Mackien ja Hesburgereiden käyttämä ostovoimapariteettiin perustuvat hinnoittelu opittiin Tallinnan alueella nopeasti. Hintoja verrattiin Suomen hintoihin ja hinnoiteltiin tuotteet riittävän kiinnostaviksi.
Virossa sisäinen devalvaatio oli pakko tehdä, koska valuuttaa ei haluttu devalvoida. Kruunu pidettiin hyvin kiinteänä suhteessa Saksan markkaan. Suomalaiset kansantalous- ja taloustieteilijät hokivat koko ajan, että nyt on Viron devalvoitava. Sitä he eivät kuitenkaan huomanneet, että niinhän siellä tehtiinkin – sisäisesti. Kruunu pysyi vakaana, mutta kustannustaso laski tarpeen niin sanellessa. Muualla Virossa sen sijaan inflaatio oli matala, eikä sisäisiä devalvaatioita laajassa mitassa jouduttu käyttämään.
Otin kirjassani Kuole tänään – maksa huomenna Latvian teoreettiseksi esimerkiksi kansallisvaltion konkurssista. Kirjan ilmestymisen jälkeen Latviassa tehtiin mittava devalvaatio ja maan talous saatiin eurokelpoiseksi ja euro otettiin käyttöön. Latviassa oli hieman samanlainen ilmiö kuin Virossakin. Riikan alueen hinnat olivat huomattavasti korkeampia kuin muualla Latviassa.
Kun Lissabonissa sovittiin, että EU on maailman kilpailukykyisin alue vuoteen 2010, kirjoitin Kanava-lehteen (Kanava 7/05 Lissabonin tavoitteet) artikkelin, jossa totesin sen olevan mahdotonta. Tämä siksi, että kansallisvaltioiden lisäksi EU:ssa on yli 200 erilaista kulttuuria, joiden taloudelliset toimintamallit poikkeavat alueellisesti ja kansallisesti toisistaan. Kilpailukykytavoite lienee todistettu nyt epäonnistuneeksi.

Comments are closed.


WP Login