Leikkauslistat

Leikkauslistat leviävät taas kuin kulovalkeat kaikkialla mediassa. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut. Kaikki ehdokkaat ja puolueiden puheenjohtajat katsovat asiaa samalta suunnalta eli ylhäältä alas kansalaisiin päin. Kukaan ei ajattele asiaa veronmaksajan näkökulmasta. Kyllä politiikassakin pitäisi hiljalleen lähteä miettimään asiakasnäkökulmaa, joka kaiken tämän lystin maksaa.

Ensin oli juustohöylä ja nyt vain kaiken kattavat leikkauslistat. Leikataan sieltä ja leikataan täältä. Kukaan ei oikein tiedä mistä leikataan. Oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee. Eivätkä kummatkaan kädet tiedä, mitä kansa haluaa. Kaikkien valtion kuntatukien leikkausten isä Iiro Viinanen julkisti Iiron listat. Siinä hän taas ehdotti kuntien valtionapujen leikkausta. Tämä on hyvä esimerkki ylhäältä päin katsomisesta.

Valtion osuuksien leikkaaminen on 0-summapeliä. Siinä vain siirretään progressiivista verotusta tasaveroihin eli kasataan painetta kunnallisverojen nostoon valtion säästöjen nimissä. Tätähän toteutettiin koko 1990-luku ja tässä ollaan! Sekä tasaverot että progressiiviset verot ovat nousseet. Puhumattakaan välillisistä veroista. Veronmaksajien kannalta tärkeämpää olisi byrokratian ja sen kustannusten purku – ei verojen siirtely taskusta toiseen. Ennen olivat budjettikirjatkin yksityiskohtaisia. Nyt esitetään vain pääryhmät ikään, kuin päätöksentekijöillä ei olisi mitään merkitystä?

Kaikessa toiminnassa on nyt liian monta luukkua ja säännöstelyä, jotka vielä oikein kilpailevat keskenään eri hallinnonalojen keskinäisessä suursodassa. Tästä kertoo parhaiten se, että Suomessa on koko väestöstä noin 12,5 % julkisen sektorin palkkalistoilla. Muissa EU-maissa luku on keskimäärin puolet pienempi. Markkavallan aikana on siis jotain mennyt pahasti pieleen, kun tällainen joukko on valjastettu palvelemaan kansalaisia. Onkohan kaikille julkisessa hallinnossa edes oikeita töitä?

Pekka Seppänen totesi kolumnissaan, että verojahan virkamiehetkin maksavat. Tarkoittaako tämä sitä, että he tukevat omaa työtään veroilla ja loput maksaa kansa? Jos tämä teoria on toimiva, niin loogisesti sitten pitäisi kaikki kansalaiset ottaa valtion ja kuntien töihin. Tähän tuskin verotulot riittäisivät. Sehän nähtiin jo Neuvostoliitossa.

Comments are closed.


WP Login