Banaanin makuinen vihta

Etelä-Suomen Sanomissa oli kiinnostava juttu pettuleivästä ja sen valmistuksesta. On hyvä, että joskus nostetaan vanhoja asioita uudelleen esille, koska niille saattaa löytyä aivan uudenlaista käyttöä. Kaikkihan muistavat kuinka pettuleipä toimi suuren kuitupitoisuutensa vuoksi erinomaisena rohtona painonhallintaan. Suuri kuitupitoisuus piti suoliston puhtaana ja toimivana.
Nyt, kun metsäteollisuus on ahtaalla ja etsii uusia pitkälle jalostettuja tuotteita, niin pettujauho olisi erinomainen tuote maailman laajuiseen levitykseen. Insinöörien on vain keksittävä laite, jolla nila erotetaan kuitumännystä prosessin yhteydessä. Tämän pitäisi olla insinööreille pikku juttu (piece of cake). Sen jälkeen kuivaus ja jauhatus eivät pitäisi olla mikään ongelma.
Sitten kaikenlaiset hampurilais- ja pizzapaikat voisivat alkaa käyttää pettujauhoa tuotteissaan ja kertaheitolla tehdä roskaruoasta terveellisiä pikaruoka-annoksia. Jos vielä puita alettaisiin jalostaa edelleen ja saataisiin niihin erilaisia makuja kuten mustikka, mansikka, omena, päärynä jne., niin saataisiin leipomotkin mukaan kehittelemään terveellisiä ja maukkaita leivonnaisia. Näin kansa alkaisi laihtua ja terveyskeskukset ja sairaalat ammottaisivat tyhjyyttään.
Meillä on ollut sellainen komento, että jos vihtaa käytetään saunassa, niin pudonneet lehdet on korjattava välittömästi pois lauteilta ja lattioilta. Oikein nousee välillä kylmä hiki kuumassa saunassa, kun tätä ajattelee lehtien siivousta. Niin kovasti alkaa ahistaa. Koivussahan on jo itsessään sokeria ja jos siihen saataisiin vielä jalostettua banaanin maku, niin voisi joulunakin vihtoa rentoutuneena. Ei kun vihtomisen jälkeen vain nuoleskelemaan lehdet lauteilta ja pieni hörppy jouluista glögiä lehden painikkeeksi.
Katajan kuitenkin jättäisin rauhaan. Jos katajaa ryhdyttäisiin maustamaan, niin sen jälkeen Gin ei olisi enää Gin. Siitä saataisi kehittyä vaikkapa joku Vana Helsinki yrttijuoma. Nimestään huolimatta tällainen yrttijuoma ei varmaankaan olisi yhtä terveellinen juoma kuin Gin.
Yksi ongelma tällaisen tuotteen lanseeraamisessa kotimarkkinoilla voi syntyä. Saattaa nimittäin käydä niin, että THL tai joku muu byrokraatti oman päivätyönsä puutteessa luokittelee pettujauhon terveystuotteeksi. Silloinhan sen ostoon vaadittaisiin resepti ja myynti siirtyisi apteekkeihin. Kun apteekkien varastot eivät pystyisi palvelemaan leipomoita ja muita suurasiakkaita, niin se olisi sitten siinä. Mutta ei hätää, vientimarkkinat kävisivät kuumina.
Samalla selviäisi koko maailmalle se, miten Suomi aina selviää pahimmistakin lamoista. Ja luottoluokituskin palaisi AAA-tasolle – olipa hallitus millainen tahansa.
Hamish McTavis

Comments are closed.


WP Login