Onko Lahti rikki?

Itsenäisyyspäivänä saimme lukea Etelä-Suomen Sanomista matkakeskuksen rakentamisesta. Jutussa kerrottiin myös, kuinka kustannusarvio ei tule pitämään paikkaansa. Syy tähän oli projektipäälliköiden mukaan se, että kustannusarvio oli tehty ennen, kuin yksikään suunnitelma oli valmiina. Tarkastuslautakunta tutkii asiaa. Vastaava tapaus oli myös Sibeliustalon rakentaminen, johon jouduin osallistumaan ulkopuolisena asiantuntijana.
Tällaiset Rakenna ja Ratkaise tapaukset ovat yleisiä, kun rakennusprojektiin lähdetään arkkitehtikilpailun pohjalta. Tällaisissa tapauksissa suunnittelijalle ei yleensä jätettä riittävästi aikaa detaljien tuloksiin, vaan projektiin hypätään 3D visualisointien pohjalta. Siitä seuraa yleensä myös se, että urakkasopimus on puutteellinen ja kustannukset täydentyvät rakentamisen myötä. Sibeliustalon kohdalla tästä seurasi monivuotinen oikeustaistelu.
Samassa lehdessä uutisoitiin myös, että Telan ja YIT välinen optiosopimus umpeutuu vajaan kuukauden päästä, eikä uusia 2,5 milj. euron tavoitehintaan ole löytynyt ylittäjiä. Miksi olisikaan? Lahdessa on satoja myymättömiä asuntoja, runsaasti tyhjää toimisto- ja liiketilaa. Tällaisessa markkinatilanteessa on vaikea löytää halukkaita tarjoajia. Peliin onkin heitetty kirsikaksi kakun päälle vasta miljoonilla remontoitu sähkölaitoksen rakennus.
Valitettavasti Tevin rakennuksen ongelma on se, että tilat ovat hyvin hankalasti käyttöönotettavissa. Ne vaatisivat sellaisen remontin, että purkaminen olisi edullisin vaihtoehto. Sähkölaitoksen rakennuksen ongelma on puolestaan se, että se on suojeltu kohde, jota ei voi purkaa. Kirsikkaa ei siis voi syödä, vaan se pitää säästää. Tässä saattaa käydä samanlainen kämmi kuin torigrillin kohdalla. Kun ei tiedä sopimusta tarkemmin, niin joutuu epäilemään, että koko esisopimus YIT:n kanssa saattaa purkautua. Ainakin mikäli on hallinto-oikeudesta palautuneisiin käsittelemättömiin päätöksiin luottamista.
Nyt joudutaan sitten odottelemaan Myllyvirran Mausoleumin uutisia. Sieltäkin on kuulunut, että kustannukset nousevat arvioista jopa runsaasti. Nehän voidaan yrittää kätkeä liikesalaisuuksien piiriin, mutta taseet ovat julkisia. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten ylimääräiset kustannukset pyritään kätkemään yhtiön taseisiin. Sinnehän menivät jo pilaantuneen maanpoistonkustannukset ja siinä samalla osa ajoluiskan kustannuksista. Uskaliainta olisi tietenkin yrittää piilottaa ne suoraan kaupungin tileihin, kuten ilmeisesti tehdään alatorin valoteokselle.
Kun tämän taustan pohjalta tarkastelee vaikkapa Aleksin tulevaa mylläämistä, niin tähänastinen näyttö kaupungin osaamisesta ei vakuuta. Kun tähän vielä lisätään sote-uudistus ja muut tulevat rakennemuutokset, niin kaupungin johdon olisi syytä hakeutua välittömästi kriisinhallintakursseille.

Comments are closed.


WP Login