Laukeaako lakkoase omaan jalkaan?

Lakot ja erityisesti laittomat lakot, ovat nousseet jälleen kerran parrasvaloihin. AKT oli pitkään jonkinlainen rampa ankka ja on nyt päättänyt ryhtyä nostamaan profiiliaan. Liiton toimintaperiaatteilla vaalitaan näköjään Wällärin perintöä. Wällärihän pysäytti jäänmurtajat aina tarpeen mukaan saadakseen mahdollisimman paljon vahinkoa aikaiseksi. Vahingolla ei ollut niin väliä, koska devalvaatio aina korjasi kaikki tehdyt virheet.

Nyt on toisin. Lama on lama isolla kirjaimella. Ei ole omaa valuuttaa, jolla AKT:n hölmöilyjä voisi korjata. Britanniassa harrastettiin samanlaista hölmöilyä. Tämä tapahtui 1970-luvun lopulla ja olin itse todistamassa tapahtumien kulkua.  Kun vuonna 1977 15 työntekijän lakko coventrylaisessa autotehtaassa aiheutti yli 10 000 työntekijän lomauttamisen ilman palkkaa, alkoi kansan mitta täyttyä ay-liikettä kohtaan.  Lisää kuitenkin oli tulossa.

Englanti oli vaipunut konventionaalisen sosialistisen viisauden horrokseen, jossa kolmekymmentä vuotta jatkuneen sekatalouden normisto muodosti itsestään selvyyksien verkon ilman, että uusille innovatiivisille ajatuksille olisi ollut sijaa.  Tilanne loi thatcherismille sosiaalisen tilauksen, jonka taakse kansa tuli vaaleissa. Nyt on olemassa vaara, että tulevissa vaaleissa vasemmisto menettää ääniä stubbismille samasta syystä. Ay-liikkeen nuorison olisi hyvä tuntea myös eurooppalaista historiaa, ettei sotkeennu omiin sukkiinsa.

Lakkoilijoiden pitäisi ymmärtää, että yrityksille aiheutuvat vahingot ovat varsin monitahoisia. Kilpailukyky on jo muutoinkin heikko, mutta satamassa seisovista tavaroista kulut juoksevat kaiken aikaa. Näinä aikoina myös toimitusvarmuus on merkittävä kilpailutekijä. Jos ay-liike jatkuvasti rasittaa toimitusvarmuutta kymmenillä ja sadoilla lakoilla vuosittain, niin se ei voi olla vaikuttamatta Suomen imagoon. Tällainen vaikuttaa negatiivisesti myös vetovoimaan ja kilpailuun ulkomaisista sijoituksista. Suomen vetovoiman arvoketju on varsin hyllyvällä pohjalla, ellei suorastaan palavalla lautalla.

Ruotsin mallia tarvitaan silloin, kun SAK antaa kaikkien lakkojen kukkia. Näin se todennäköisesti tekee, koska sen jäsenliitot tekevät mitä lystäävät. Sisäinen kuri ja rangaistusjärjestelmä voisivat korjata asian, mutta siihen tuskin löytyy poliittista tahtoa ay-liikkeestä, jolla ei näytä olevan omaatuntoa eikä isänmaata. Ay-liikkeen olisi syytä laatia tulevaisuudestaan skenaario. Ne ajat ovat historiaa, kun sanottiin, että kaikki mulle, tai pannaan perseet penkkiin.

Comments are closed.


WP Login