Sotesoppa

Tehdessäni väitöstutkimusta 2000-luvun alussa törmäsin mielenkiintoiseen tilastoon. Se osoitti selvästi, että tällä vuosikymmenellä noin 500 000 ihmistä siirtyy työterveydenhuollosta julkisen terveydenhuollon puolelle. Nämä samat tilastot ovat olleet myös Valtiovarain- ja Sosiaali- ja terveysministeriön käytössä. Kaiken lisäksi ne ovat olleet myös kunnallisliiton tiedossa.

Nämä viralliset tahot eivät ilmeisesti ole ymmärtäneet eivätkä vieläkään ymmärrä, mitä tämä tällainen siirto tarkoittaa. Se tarkoittaa hyvin yksinkertaisesti sitä, että rahoitus siirtyy yrityksiltä ja Kelalta kuntien kannettavaksi ja kustannettavaksi. Vaikka työpaikat säilyisivät entisellään, mikä näissä olosuhteissa näyttää epätodennäköiseltä, niin kuntien kustannukset kasvavat. Nyt näyttää myös siltä, että verotulot vähenevät työttömyyden lisääntyessä ja yritysten veronmaksukyvyn heiketessä.

Lähestyin aikoinaan sähköpostilla myös meidän rakastettua kaupunginjohtajaamme, mutta ylimielisyydessään hän ei edes kuitannut sähköpostia saaneekseen. Vai oliko niin, että hän ei ymmärtänyt tätä massiivista kustannusten siirtoa yksityisiltä yrityksiltä ja valtiolta kunnille. Nyt sitten tuskaillaan, kun terveydenhuollon kustannukset nousevat. Kunnallishallinnossa näyttää myös vallitsevan käänteinen logiikka: potilasmäärien kasvaessa kustannusten pitää laskea.

Tällainen logiikka sopii vain sellaisille kuntapäättäjille, joilla ei ole mitään käsitystä taloudellisen toiminnan perusteista. On hyvin todennäköistä tällaisten päättäjien hoitaessa yhteisiä asioitamme, että lehdissä lisääntyvät uutiset siitä, kuinka vanhus oli löydetty kuolleena kotoaan. Vainaja oli todennäköisesti ollut kuolleena useita kuukausia. Näitähän on jo nähty, mutta nämä varmaan lisääntyvät tulevaisuudessa.

Vuosikymmeniä sitten Yhdysvalloissa putoili pienkoneita sellaiseen tahtiin, että lopulta lehdissä oli vain pieni otsikko: ”Taso rysähti”. Onko meilläkin se suunta, että lopulta lehdissä todetaan vain kyynisesti, että ”vainaja löytyi kotoaan”? Tähänkin tapaukseen sopii vanha sanonta: niin makaa kuin petaa. Onko seniorien aika ottaa valtaa takaisin? Nyt kun eläkeikääkin ollaan nostamassa, niin olisi kohtuullista nostaa myös päättäjien keski-ikää ihan tasapuolisuuden vuoksi.Nythän on jo nähtävissä nuoremman sukupolven fantastista pakoa jopa hallituksesta.

 

Comments are closed.


WP Login