101 miljoonan satu

Suomi on kiva maa ja Lahti aivan hulvaton kaupunki. Muistan kun joskus hyvin hyvin kauan sitten radiosta tuttu Markus-setä kävi Salpausselän kisoissa kertomassa satuja lapsille. Kävi hän joskus kesälläkin siinä hyvin hyvin vanhan puumäen montussa pitämässä lapsille satutunteja. Silloin ei vielä ollut betonimäkiä eikä maauimalaa, mutta oli hyvin hyvin paljon oikein hyviä mäkimiehiä. Vierähtäneet vuodet kultaavat muistot.
Satuperinne on Lahdessa kuitenkin jatkunut, vaikka mäkiperinne näyttää juuri nyt nikottelevan. Satuja kertovat nyt eri tyypit, jotka eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä hyviä, kuin mitä Markus-setä oli aikoinaan. Nämä uudet lahtelaiset tarinankertojat ovat myös vieraspaikkakuntalaisia ja he pitävät lahtelaisia pilkkanaan. Heidän satunsa ovat hyvin vaarallisia, koska ne vääristelevät totuutta ja yrittävät tehdä mustasta valkoista.
Kaikkein pahinta on, että kuuntelijatkin ovat kuin pienet lapset, jotka taputtavat pieniä puhtoisia käsiään ja kirjoittavat ilman oman tunnon tuskia kaikki heille kerrotut sadut täytenä totena paikalliseen valta-aviisiin. Minun nuoruudessani tämä lehti oli puolueeton ja sitä korosti myös silloinen omistaja ja johtaja. Nyt lehteä vuosikymmeniä seurannut lukija voi vain ihmetellä kurssin muutosta. Olisi ollut toivottavaa, että lehti olisi vetänyt omaa puolueetonta linjaansa.
Viimeisin satu pulpahti ilmoille tällä viikolla, kun kaupunginjohtaja yritti välttää kastelemasta housujaan huonon tilinpäätöksen johdosta ja röyhtäisi ilmoille sadun edellisten vuosien 101 miljoonan ylijäämästä. Nyt tällaiselle tavalliselle kaduntallaajalle pitäisi oikein rautalangasta vääntää, että missä ne miljoonat ovat? Juuri on otettu uutta velkaa yli 200 miljoonaa ja sitten on muka takataskussa 101 miljoonaa. Onko tästä 101 miljoonasta jo vähennetty viime vuoden tappio, jolloin jäljellä olisikin enää 70 miljoonaa? Vai onko kuitenkin niin, että nämä ylijäämät ovat konsernipankissa sellaisena virtuaalirahana, jota ei voi oikeastaan käyttää, mutta se vain luurailee siellä? Uskokoon ken tahtoo!
Mistä nämä miljoonat sitten ovat kotoisin? Kun tarkastelee niitä edellisiä ylijäämävuosia, niin sieltähän löytyy helposti sellaiset 100 miljoonaa euroa, jotka on pakkolunastettu Lahti Energialta. Katseilta piilossa sen sijaan ovat ne miljoonat, jotka konserniyhtiöt ovat maksaneet konsernipankille ylikorkoina. Onhan tällä tavoin tietenkin lisätty omaa ylijäämää pienentämällä veroja eli kiertämällä niitä. Tällainen veronkierto ja muut vastaavat koukerot muistuttavat meitä harmaasta taloudesta.
Mutta niin kuin lehdessä sanottiin, tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistaa. Liekö tarkoittanut vanhuksia? On kuitenkin niin, että jos ei tunne historiaa, ei myöskään voi oppia uutta. Tästä hyvänä esimerkkinä olkoot vaikka homekoulut ja niiden surkeat remontit. Historiallisiin ylijäämiin perustuivat varmaan ne valtavat investoinnit, joita nyt yritetään hätäjarrutuksella pienentää. Se on vaan niin, että enää ei housuihin pissaaminen taida auttaa. Tulee pian parin miljoonan maksut sopimusten rikkomisesta!

Comments are closed.


WP Login