Vihreä tuotanto

Sähkölieden uunin luukku lakkasi toimimasta. Lieden vaihto oli edessä. Ryhdyin taivastelemaan asiaa ja totesin, että tämä UPOn valmistama liesi oli ollut päivittäisessä käytössä vuodesta 1970 saakka. Tämä huomio johti inventointiin, jossa löytyi samaa ikäluokkaa olevia muitakin kodinkoneita kuten pesukone ja pakastin. On siis niin, että silloin kun Lahdessa piipuista tuprusi kaikenlaista, niin tehtaissa valmistettiin kodinkoneita joiden elinkaari on yli 40 vuotta.
Tämä avaa kokonaan uudenlaisen lähestymistavan Green Cityyn. Lahti onkin ollut vihreä kaupunki jo paljon ennen, kuin itse termi on keksitty. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteen elinkaari onkin ehkä Green Techin oleellisin ilmentymä. Kun tuotantotaloudessa puhutaan tuotteen arvoketjusta, niin sen rinnalle olisi nostettava myös tuotteen vihreäketju. Nyt puhutaan pelkästään hiilijalanjäljestä. Se ei kuitenkaan ota huomioon tuotteen elinkaaren mittaista hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälkeen lasketaan vain tuotteen tuottamisen aiheuttama hiilijalanjälki.
Nykyisin ei ole mahdollista valmistaa näin pitkäikäisiä tuotteita. Yllä olevien tuotteiden elinkaari on nykyisin ehkä 5 – 10 vuotta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että niiden hiilijalanjälki onkin 4 – 8 –kertainen verrattuna vanhoihin kotimaisiin tuotteisiin. Tätä ei ole ilmeisesti huomannut Greenpeacekaan, koska ei ole puuttunut luontoa saastuttavien ja köyhdyttävien tuotteiden valmistamiseen ja vaatinut pitempiä elinkaaria.
Yhtälö on kuitenkin vaikea. Jos tuotetaan parempia tuotteita, niin työvoiman tarve vähenee, markkinat pienenevät ja samoin pienenevät yhtiöiden tulokset. Toinen vaikea asia on, että tällaiset pitkäikäiset tuotteet ovat kalliimpia ja niiden myyminen on vaikeampaa. Suurin osa niin taviksista kuin vihreistäkin tekee hankintoja hintojen perusteella. Kuitenkin, jos halutaan parempaa ja puhtaampaa maailmaa, on aloitettava omista ostopäätöksistä ja etsittävä pitkäikäisiä tuotteita.
Voisiko tästä kaikesta vetää sen johtopäätöksen, että teollisuus hävisi Lahdesta, koska täällä valmistettiin liian hyviä tuotteita? Toisaalta on myös mahdollista väittää, että meillä oli liian hyviä insinöörejä ja kehnonlaisia johtajia ja markkinamiehiä. Nyt voi sanoa todistettavasti, että UPOn olisi pitänyt antaa tuotteilleen ainakin 20 vuoden takuu. Onko vielä mahdollista päästä vihreälle linjalle? Pitäisikö kaiken maailman päästöjen rinnalle nostaa tuotteen elinkaaren mittainen hiilijalanjälki? Onhan niin, että mitä vähemmän tuotetaan, sitä vähemmän saastutetaan! Kuluttaa vai eikö kuluttaa – kas siinäpä kysymys!

Comments are closed.


WP Login