Näytön paikka

Mä tuhlailin kuin pohjaton, kuin lähde ollut oisin. Nyt olen paljas alaston ja maksupäivä on tullut. Nämä tuntemattoman runoilijan sanat nousevat mieleen seuratessa Lahden kaupungin talouden pitoa. Joka kerta, kun taloudesta tiedotetaan, tilanne on aina vain pahentunut. Jopa pieni Sysmä piikittelee seitsenkerroksista organisaatiota. Kun huolestuneet kaupunkilaiset ovat asiasta kirjoittaneet, niin heitä on kehotettu muuttamaan muualle.
Organisaatiossa on tuhansittain väkeä, mutta silti melkein päivittäin kerrotaan ulkopuolisista konsulteista, jotka auttavat näitä kaupungin ammattilaisia mitä erinäisimmissä pulmissa perusasioista lähtien. Kaupungilla on siis paljon ihmisiä, mutta kaupunkilaisia alkaa ihmetyttää, miten on näiden ammattitaito. Eihän voi olla vain niin, että jatkuvasti menot ovat suuremmat kuin tulot.
Enää ei voi vetäytyä valtion ja kunnallisten päättäjien selkien taa. Kaupungin hallitus ja valtuusto tekevät päätöksiä virkamiesvalmistelun pohjalta ja jos joku poliitikko haluaa rakennella omia siltarumpujaan, niin pitää pystyä sanomaan EI. Olipa sitten kyseessä oman puolueen tai jonkun muun edustaja.
Nyt ollaan tultu tilanteeseen, jos kaupungin henkilöstöllä on näytön paikka. Jos aika on ajanut oman osaamisen ohitse, niin on itse pystyttävä tekemään siitä johtopäätökset. Itsetutkistelu on syytä aloittaa monikerroksista johtoportaasta ja ihan ylimmästä johdosta alkaen. Enää ei selviä sillä, että käännellään pomppaa aina sen tuulen mukaan. Pitää olla omaa osaamistakin. On nimittäin niin, että kun tarpeeksi kauan kylvää silmittömästi verorahoja ympäriinsä, niin siinä menee uskottavuus, eikä pompan kääntö ole edes poliittisesti soveliasta.
Osa syy tietenkin on myös se, että virkamiesvastuuta ei käytännössä enää ole. Korppi ei toisen korpin silmää noki, sanotaan. Kuntien liitoksissa saatu 5 vuoden irtisanomissuoja takaa jopa senkin, ettei töihin tarvitse tulla, jos ei halua. Onko lähiaikoina ketään laitettu vastuuseen siitä, että ei ole pystynyt pitämään itse tekemäänsä budjettia. Ylityksiin on kaksi syytä. Joko vedätetään eli tehdään budjetti poliittisten toiveiden mukaan tai sitten ei yksinkertaisesti ymmärretä omasta hallinnon alasta mitään. Mutta mitä väliä, eihän Suomessa kunta voi mennä konkurssiin
Esimerkkejä löperöstä toiminnasta löytyy kaikilta hallinnon aloilta, mutta korjausrakentaminen on alle kaiken arvostelun. Eikä kukaan organisaatiossa kanna vastuuta. Vastuu on nähtävästi hajautettu niin laajalle, että pitäisi lopettaa koko organisaatio. Tässä organisaatiossa ei selvästikään ole osaamista, joten olisi ehkä paras ulkoistaa koko toiminta. Ulkoistettaessa olisi ainakin vahingon sattuessa mahdollista vaatia korvauksia.
Kaupungin organisaatiolla on nyt näytön paikka. Löysät on vedettävä pois ja osaamista lisättävä ihan tietokoneen näppäimistöltä alkaen.
Chr. van Niftrik
Esko Pasila

Comments are closed.


WP Login