Väärä purenta

Minulle sattui tässä taannoin kummallinen juttu. Se alkoi siitä, että en saanut housuja jalkaan seisaaltaan. Piti istua alas ja pujottautua puntteihin. Sitten alkoi jalka lipsua metsäpoluilla lenkkeillessä. Ei oikein sattunut askelmerkit kohdalleen. Aloin kuitenkin todella huolestua, kun suusta alkoi tulla, ainakin vaimon, mielestä tahdon vastaista puhetta.
Hakeuduin hädissäni KNK-lääkärille. Lääkäri vilkaisi ensimmäiseksi suuhun ja totesi minun olevan ihan väärällä lekurilla. Sanoi, että purenta on pois sijoiltaan ja pitää varata aika hammaslääkärille. Siis tasapaino järkkyy, jos purenta ei ole kohdallaan. Hammaslääkäri laittoi sitten purennan paikalleen. Se auttoi ainakin tahdon vastaiseen puheeseen. Tosin syynä saattoi olla myös se, että tuskallinen kokemus rajoitti turhaa tahdon vastaista leukojen louskuttelua.
Tätä tilaa jatkui aina siihen asti, kun Viljasen työryhmä julkaisi raporttinsa. Se luettuani aloin taas epäillä, että purenta on jälleen mennyt sijoiltaan. Niin tahdon vastaista luettavaa se oli ainakin kaupungin henkilöstön tahdon. Jos on nimittäin Sirpa Ratiaa uskominen ja miksei olisi. Hänen juttunsahan ovat niin subjektiivisen objektiivisia, että pakkohan niihin on uskoa.
Sen sijaan Viljasen työryhmän raportti oli niin hampaaton, että se horjuttaa ainakin poliittista tasapainoa kaupungissa. En tiedä auttaisiko ryhmää edes täysproteesi aikaansamaan tiukempaa purentaa. Työryhmä on unohtanut tyystin sen, että sillä on vastassaan yli 6 000-päinen armeija, jolla on kaikenlisäksi lobbarit kaikissa tärkeimmissä paikoissa. Jopa työryhmän vetäjä itse on kaupungin palkollinen. Sama totuushan on myös maan hallituksella vastassaan rakenneraportin suhteen. Suomen poliittinen järjestelmä on luonut maailman vahvimman hirviön, jonka valtaa on mahdoton murtaa. Se kun koostuu kymmenistä tuhansista pienistä itse itseään johtavista ryhmistä.
Lahdessa on runsaasti esimerkkejä itsenäisestä toiminnasta vaikkapa Torigrilli. Sen päätöksenteossa on niin paljon eri intressipiirien tahdonvastaisia päätöksiä, että on täysin mahdotonta ilman käräjäoikeuden päätöstä saada selvää, kenen tahto on todella toteutunut ja miksi. Kaupungintahto sen sijaan on toistaiseksi toteutunut Metron osalta, mutta on lahtelaisten tahdon mukainen? Tämä todistaa, että on näköjään olemassa loogisesti hyvin ristiriitaista purentaa.
Jos kuitenkin tarkastellaan Viljasen työryhmän yksimielistä raporttia tavallisen lahtelaisen taviksen kannalta, niin säästökohteita on kyllä löydettävissä. Kauppalehti kertoo, että kiinteistöpalveluyhtiö Caverion Sverige on sopinut Gävleborgin maakäräjien kanssa kiinteistöjohtamispalveluista Ruotsissa. Kun hyvinvointivaltio Suomi kopioitiin aikoinaan Ruotsista, niin eiköhän jatketa. Pakkohan Ruotsista on oppia! Tämän mukaan Lahden kiinteistöpalvelut voisi ulkoistaa. Sen näyttöhän on tähän asti täysin kaupungin valtuuston tahdon vastaista. Pelkkiä homeisia tiloja eri puolilla kaupunkia! Osastolle voisi jättää muodikkaasti yhden Controllerin.
Myös asemakaavoitus olisi täysin mahdollista ulkoistaa. Sehän tekee nyt itsensä työllistääkseen asemakaavoja eri puolille kaupunkia. Sitten sen kaikki tietävät arkkitehdit esittelevät ne paikallisille asukkaille. Kun asukkaat ovat siinä uskonsa, että heidän sanansa painaa jotakin, osasto muuttaa asemakaavat kaikessa hiljaisuudessa oman subjektiivisen näkemyksensä mukaisiksi. Koko osaston olisi syytä käydä hammaslääkärissä tarkistuttamassa, onko purenta kohdallaan vai kaupunkilaisten tahdon vastainen. Sinnekin voisi jättää lainkirjaimen täyttämiseksi yhden arkkitehdin kilpailuttamaan hankintoja. Kokonaissäästöt sivuvaikutuksineen olisivat vuositasolla miljoonia.
Sitten on vielä tämä liikenteen suunnittelu osasto, joka suunnittelee ja järjestää kaupungin liikennettä. Se pitäisi yksityistää sellaiselle yhtiölle, jonka henkilökunnalla on ajokortti ja runsaasti kokemusta kaupunkiliikenteestä. Nythän siellä käytetään sellaisia tietokoneohjelmia liikenteen ja Kajalan kaalimaiden suunnitteluun, jotka on ilmeisesti ostettu halvalla Grönlannista tai sellaisesta paikasta, jossa ei ole raskasta liikennettä lainkaan. Lahdessahan on näköjään jalankulkuvalotkin suunnattu autoille. Jalankulkijat voivat astua suojatielle, vain jos näkevät auton pysähtyvän.
Paljon on siis hammaslääkäreillä töitä Lahdessa, jotta purenta ja tasapaino kaupungissa saataisiin lahtelaisten äänestäjien tahdon mukaiseksi. Voin tarkentaa tätä säästöohjelmaa, kunhan saan em. Raportin järkyttämän purennan jälleen paikalleen.

Comments are closed.


WP Login