Krokotiili

Lahti tarvitsee uusia pysyviä asukkaita ja veronmaksajia. Kaikkein mieluiten nuoria perheitä. Lahden väkiluku on kasvanut viimeisten 40 vuoden aikana vain noin 0,2 % vuodessa eli käytännössä ei lainkaan. Muistettakoon myös, että mm. opiskelijat tulevat tänne käymään, eikä olemaan. He karkaavat täältä työn perään. Tilastollisesti näin pitkä kehitys osoittaa, että Lahti ei ole ollut kovin vetovoimainen sen jälkeen kuin valtava määrä teollisuutta on siirtynyt muualle. Kuitenkin Lahti on todistettavasti mm. logistisesti Suomessa ihannealuetta, jolla on tarjota metropolialueen palvelut mutta edullisemmin sekä vähemmillä metropolialueen heikkouksilla höystettynä.
Nuoria vetävät puoleensa yleensä vain työpaikat ja mahdollisuudet edetä uralla. Uusia työpaikkoja ei Lahteen ole syntynyt, vanhatkin ovat vähenemään päin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kaavoittajat, Lakes ja sen edeltäjät eivät ole onnistuneet saamaan paikkakunnalle työpaikkoja. Tällainen politiikka, jossa suuretkin yritykset joutuvat anelemaan pääsyään tapaamaan elinkeinoyhtiön johtoa, tunnetaan Suomessa jo laajasti. Lahteen on vaikea päästä – tieto on levinnyt. Tämä merkitsee sitä, että uusien työpaikkojen ja yritysten saaminen investoimaan Lahteen, on ison työn takana. Nykytermin mukaan se on erittäin haastavaa.
Kun asiat ovat näin, niin uusien asukkaiden hankkimiseksi pitää laskea verkot vieraisiin syviin vesiin. Siihen on nyt erinomaiset mahdollisuudet. Jättipotti voi piillä radan varteen kaavoitetussa ”krokotiilissa”. Se iskee suoraan Helsingin tukkoisille ja kalliille asuntomarkkinoille! Uusi oikorata on nopeampi Helsingin keskustaan kuin autolla kehä 3. Takaa. Krokotiilista on kävelymatka asemalle ja Helsinki on yhtä lähellä kuin lähin asema.
Julkistamisensa jälkeen hanke on vajonnut hiljaisuuteen. Miksi? Nyt nopeasti vauhtia hankkeeseen ja verkot vetämään Helsinkiin. Mäntsälä on jo hyödyntänyt oikorataa ja siellä väkiluku kasvaa huomattavasti Lahtea nopeammin. Mäntsälä markkinoi tarjontaansa suuntaamalla markkinointiviestintänsä oikeisiin kohderyhmiin. Myös Orimattila on iskemässä lusikkansa soppaan kiirehtimällä Hennan rakentamista. Ehtiikö Lahti vielä mukaan kilpailuun?
Krokotiilin rakentaminen antaa aikaa myös ponnisteluille saada Lahteen uusia investointeja ja työpaikkoja, jos asiat hoidetaan hyvin ja jos työpaikkoja halutaan Lahteen! Valitettavasti pelkkä tahtotila ei riitä, vaan tarvitaan valtava määrä jalkatyötä kaupungin poliittisilta päättäjiltä ja virkamiesjohdolta. Näiden huomion ja aktiviteettien tulee siirtyä kaupungin väkisin keksityistä rahaa vievistä hankkeista ydinasiaan: Uusien työpaikkojen luomisen edellytysten voimakkaaseen vahvistamiseen.

Comments are closed.


WP Login