Talous ja kulttuurit

Taloustieteiden ja tietäjien suurin ongelma on se, että ne eivät ota huomioon kulttuurien vaikutusta taloudelliseen käyttäytymiseen. Tämä nähdään selvästi Euroopassa, jossa toisen maailmansodan jälkeisenä aikana otettiin käyttöön Keynesin talousopit. Kaikki maat kuitenkin sovelsivat teorioita omiin kulttuureihinsa, joten puhdasoppisesti teorioita ei käytetty. Soveltaminen poikkeaa eniten pohjois-etelä akselilla. Kovien talvien pohjoisessa on aina jouduttu suunnittelemaan, kuinka selvitään talven yli seuraavaan kesään. Jääkausi ja kylmät jaksot ovat Alppien pohjoispuolen ongelmia.
Alppien eteläpuoli on aikojen alusta alkaen ollut ilmastoltaan sellaista, että talvien yli selviytymistä ei ole tarvinnut liiemmin suunnitella. Maasta, puista ja vesistä on löytynyt syötävää ympäri vuoden melko vaivatta. Samoin rakennuksia ei ole ollut tarvis suunnitella kestämään kovia pakkasia ja lumimyrskyjä. Vesitiet ovat olleet ympäri vuoden avoimia ja mahdollistaneet asutuksen leviämisen niiden kautta.
Kun tällaiset olosuhteet jatkuvat vuosituhansia, ne muuttavat myös ihmisen sopeutumaan olosuhteisiin. Näin evoluutio toimii. Tällainen evoluutio muodostaa hiljalleen kulttuurin. Erilaisia kulttuureja on EU:n alueella reilusti yli 200. Tällaiselle perustalle ryhdyttiin rakentamaan Euroopan Unionia. Kaikille, jotka ovat käyneet kansainvälistä kauppaa, oli vahvat epäilyt yhteisen talousliiton ja rahaliiton onnistumisesta. Niin suuria ovat erot. Saksaan saattoi myydä huoletta luotolla, mutta Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan ainoastaan suomalaisen pankin hyväksymin vakuuksin eli peruuttamattomilla rembursseilla.
Tästä johtuen Suomen päämarkkina-alueita ovat olleet Saksa ja sen pohjoispuoliset maat. Koneita ja laitteita myyvät yritykset ovat toki levittäytyneet globaalisti, mutta näissä kaupoissa maksujärjestelyt ovat kokonaan toisenlaisia eli toimivat pankkien välityksellä. Tämä asetelma pätee vielä tänä päivänä. Vienti Italiaan ja Kreikkaan on yhteensäkin vain 5 % luokkaa, eivätkä Espanja ja Portugali ole edes yltäneet tilastoihin. Suomen vienti EU:n alueelle 2012 ensimmäisen neljänneksen aikana oli 30 %. Kun nyt pelotellaan Välimeren maiden sortumisten vaikutuksista Suomeen, niin nämä luvut on syytä pitää mielessä.
Suomen tärkeät vientimaat Ruotsi, Norja ja Britannia eivät ole euromaita ja Saksa on niin suuri, että se ei kaadu näissäkään myrskyissä. Myös Suomen viennin kasvualueet ovat idässä eli Venäjällä ja Aasiassa. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että muut Pohjoismaat ja Britannia olisivat osanneet ennustaa nykyisen tilanteen ja siksi jääneet euron ulkopuolelle. Brittien pääministerinä toiminut Thatcher kuitenkin oli taloustieteilijä ja hän osasi neuvotella briteille mahtavat edut pysyen silti euron ulkopuolella. Sellainenkin skenaario on mahdollista, että Välimeren maat putoavat eurosta. Tämän jälkeen loput Pohjoismaista ja Britannia saattavat liittyä euroon.
Tulli, Tilastokeskus tai Suomen Pankki eivät tilastoi yritysten vientiä eri valuutoissa. Tullin ilmoituksen mukaan vienti tilastoidaan vain euroissa. Ei kuitenkaan ole vaikeaa päätellä kokemuksen perusteella, että euro ei ole Suomen viennissä mitenkään määräävä valuutta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä jopa 2/3 Suomen viennistä tapahtuu Yhdysvaltain dollareissa. Hallituksen kuuluttamat katastrofaaliset seuraukset Suomen taloudelle euron kaatuessa, eivät todennäköisesti pidä paikkaansa. Lyhyen historiansa aikana euro ei ole saavuttanut samaa asemaa kansainvälisessä kaupassa kuin USD.
Vuosituhansien kuluessa kehittynyt hälläväliä-kulttuuri ei poistu niillä keinoin, joita nyt suunnitellaan. Jo tähän mennessä tapahtuneen perusteella voidaan päätellä, että Välimeren maiden on erittäin vaikea hyväksyä Brysselistä tulevia määräyksiä. Jos näitä määräyksiä eli direktiivejä ei ole pystytty valvomaan tähänkään asti, niin miten se valvonta onnistuisi jatkossa? Näiden kansojen on ilmeisesti kuljettava vaikeamman tien kautta, joka merkitsee kulttuurien täydellistä muuttumista. Ehkä pitäisi vakavasti harkita jäähyn antamista kiekon lyömisestä katsomoon. Se mikä on vuosituhansien kuluessa kehittynyt yleiseksi tavaksi, ei muutu yhdessä yössä toiseksi.

Comments are closed.


WP Login