Euron bosoni

Kun tiedemiehet kehittelivät ajatuksen alkuräjähdyksestä, niin ainakin minua ajatus alkoi askarruttaa. Miten olematon voi räjähtää? Jos alussa ei ollut yhtään mitään, niin kuinka ihmeessä ei mitään voi räjähtää? Ilmeisesti asia alkoi vaivata myös herra Higgs’iä, koska hän pitkän pohdinnan jälkeen päätyi ajatukseen, että jotain piti kuitenkin olla ennen alkuräjähdystä (big bang). Hän synnytti teorian alkuhiukkasesta eli Higgs’in bosonista. Ajatuksena oli, että kun tämä hiukkanen törmää toiseen hiukkaseen, niin massan on pakko syntyä.
Kun talousliiton eli EU:n taloudellisesti epämääräiselle pohjalle alettiin luoda yhteistä valuuttaa, niin asialla eivät olleet taloustieteilijät. Asialla oli kasa poliitikkoja, jotka halusivat saada nimensä maailman kirjoihin ja paljon, paljon ääniä, mainetta ja kunniaa. Kaikki varmaan tiesivät, että joukko hallinnollisesti näin erilaisia kulttuureja ei todella voisi muodostaa rahaliittoa. Mutta kuten aina, niin kun vastuuta ei ole, niin pidetään hauskaa ja katsotaan, miksikä katti nahan repii. Suomi puolestaan liittyi unioniin vahvan markan keskipakovoiman lingottua maan lamaan.
Nyt ollaan sitten tilanteessa, jossa epätoivoisesti yritetään löytää euron bosonia eli euron alkuhiukkasta. Pohjoisen euroa törmäytetään oikein tosissaan etelään euroon toiveena, että syntyisi massaa, joka tyydyttäisi markkinavoimia. Tällä hetkellä näyttää pahasti siltä, että pohjoisen euron massa on niin suuri, että kun se törmää etelän heikkoon euroon, niin etelästä kuuluu hirmuinen parku. Etelä Alppien eteläpuolelta meinaa suorastaan suistua Välimereen, eikä bosonia tunnu löytyvän mistään. Pahapuoli tässä on se, että etelän euroa heikentäneillä veronkiertäjillä taitaa olla kaikilla venhot, joilla he pääsevät pakoon.
Veronkiertäjien vahvat eurot ovat lisäksi muissa vahvan euron maissa paossa mahdollista katastrofia. Vahvan euron maiden olisikin silloin pidettävä huoli siitä, että nämä veronkiertäjät eivät pääse rantautumaan pohjoiseen tuhoamaan pohjoisen euronkin massan. Silloin voisi mennä pohjoisessakin pakki päälle ja takautuisimme alkuräjähdyksen asteelle eli takaisin omiin valuuttoihin. Tämä ei ole mahdollista, vaan euron on suunnattava vakaasti kohti maailman loppua kuten koko luomakunnan. Eurobosonin löytämiseen käytettävä aika on kuitenkin rajallinen, joten Brysselissä eivät ovet ehdi saranoillaan pysähtyä.
Bosonin löytämisessä oli mukana myös suomalaisia tutkijoita ihan Sveitsissä paikan päällä. Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt tutkimusta Suomessa, vaan se jatkui muiden toimesta. Eurobosonin etsinnässä on se vaikeus, että johtavien poliitikkojen kapasiteetti on niin rankasti rasitettu, että kotimaan asiat tahtovat jäädä hoitamatta. Pelottaakin tässä se, että kun kotomaasta häviää yrityksiä solkenaan, niin kuka enää siteen täällä tarvitsee euroa tai edes markkaakaan. Koto-Suomessa olevat ministerit tekevät ny vain lisää tilaa sinne nahkurin orsille. Tämä on sellaista tieteen popularisointia eli epätieteellistämistä kerta kaikkiaan.

Comments are closed.


WP Login