Johan on markkinat

Käyn säännöllisesti markkinoilla satoi tai jotain. Eilen oli taas päivä, jolloin piti mennä ostamaan juureen leivottua hapanleipää. Jälkiuunin sellaista. Juuren tehdyn leivän paras ominaisuus on, että siinä on vatsalle terveellisiä bakteereja, jotka syntyvät käymisen yhteydessä. Siinä ei siis käytetä hiivaa. Prosessi on hitaampi kuin hiivaa käytettäessä ja siksi leivät ovat vähän kalliimpia. Eipähän kuitenkaan tarvitse ostaa pastöroidusta maidosta kemiallisesti tuotettua ja maitohappobakteereilla vahvistettuja jogurtteja.
Kun oli kaunis ilma, niin seurailin torin menoa avoimin silmin. Alitajuisesti olin asian jo aikaisemmin havainnutkin, mutta nyt se jostain syystä kiinnitti erityisesti huomioni. Torilla ei näkynyt yhtä ainutta nuorta ihmistä suurin osa oli eläkeläisiä ja loput yli viisvitosia. Joskus aiemmin ruokatunnin aikoihin näkyi jokunen nuori, mutta nyt ei. Entäs sitten torikauppiaat? Heistäkin suurin osa on selvästi yli viisikymppisiä. Joukossa on kuitenkin suhteellisesti enemmän nuoria kuin asiakkaissa.
Voiko tästä vetää jotain johtopäätöksiä? Voidaanko olettaa, että tori hiljenee tulevaisuudessa, kun nykyiset torilla kävijät eivät enää jaksa vääntäytyä torille tai poistuvat joukostamme? Toinen vaihtoehto on, että markkinoista ja torista muodostuu ikääntyvän väestön Mekka. Mokkaahan siellä onkin jo tarjolla. Molemmissa vaihtoehdoissa alkaa epäilyttää tämä keskustelu kävelykeskustasta. Eilen siellä ei kovin paljon kävelty. Oli pieniä keskusteluryhmiä kuin Eduskunnan käytävillä. Keskustelun aiheet tuntuivat pyörivän sairauksien ja terveydenhoidon ongelmien ympärillä.
Tätä taustaa vasten en näe Aleksia Champs Elyseenä. Näen mielessäni harmaita vanhuksia kulkemassa katua erilaisten liikkumista helpottavien apuvälineiden kanssa tai sitten en oikein ketään. Lasten kasvatukseen ei näytä kuuluvan torilla ja markkinoilla liikkuminen. Kun sitten menee näihin hypermarkettien pikaruokaloihin, niin ne ovat kyllä täynnä lastenvaunuja vauvoineen ja siitä ylöspäin. Näin on vaikka markkinoilla on paljon terveellisempää ja luonnon mukaista luomua tarjolla ihan kalakukkoja ja voissa paistettuja karpparien muikkuja myöden. Mikä mättää? Pitäisikö tulevaisuuden ja elävän keskustan turvaksi järjestää kuukausittaiset nuorten extrememarkkinat tai jotain enemmän nuorisoa houkuttelevaa. Muussa tapauksessa voi olla niin, että meidän sukupolvemme on ainoa, joka näkee elävän keskustan. Kuollutta keskustaahan ei voikaan nähdä.
Ihan joka ilta ei voi järjestää torikonserttejakaan ja päivällähän eivät työssäkäyvät nykyiset nuoret ehdi torille. Edellyttäen tietenkin, että on työpaikkoja, joissa voi työtä tehdä. Tässä on tuleville kaupungin hallituksille ja tori-isännille haastetta. Jos vielä linja-autoliikenne käännetään pois torilta, niin on epävarmaa jaksavatko nykyisetkään torilla kävijät enää raahautua sinne saati kuleksimaan jouten keskustaan. Eilenkin oli jo tilanne sellainen, että vapaudenkadulla oli vinopysäköintitilaa kaikille tarvitsijoille. Ehkä toriparkin kannattajien olisi syytä itsekin käydä joskus markkinoilla. Oppisivat ainakin tietämään, missä Lahden tori sijaitsee.

Comments are closed.


WP Login