Miksi käki ei kuku?

Siitä alkaen, kun karjalaissiirtolaiset saapuivat Lahteen käet taskussa, olen joka kevät kuullut käen kukkuvan. Vaan enää en sitä kuule. Ei ole puuta käen kukkua. Kaupunki kaatoi kaavoittamaltaan omakotitaloalueelta puut viimeistä risua myöden. Jättivät malliksi muutaman muutamaan räkäisen siemenpuun, jossa ei paljon siemeniä syntynyt. Talven myrskyt tekivät niistäkin selvää. Kaupungin tonttipolitiikasta voi sanoa, että se vie tuhkatkin pesästä. Siinä on ahneus huipussaan, kun ei puun puuta jätetä oman kotinsa rakentajan silmän iloksi.
Ei ole nyt puuta käen kukkua tai linnun laulaa, vaikka erään tuhotun alueen alle jääneen tilan nimi oli Linnunlaulu. Ei pääse käki edes munimaan toisten pesiin, kun ei ole niitä pesiäkään. Pois muuttavat kuin linnut Laihialla. Lentävät alueen yli omat eväät reppuselässä, kun ei löydy siementä syötäväksi. Kun tämä kaupungin autioittaminen näyttää kiihtyvän, niin asukkaiden palvelemiseksi kaupungin olisi syytä tehdä myös kaupunkialueen lintukartta selvittämään, missä lintujen laulua ja käen kukuntaa voi tulevaisuudessa kuunnella.
Toisaalta kaupungin erityisessä suojeluksessa ovat Kariniemen kuuluisat lokit. Puiden kaataminen ei niitä kiusaa, koska ne eivät pesi puissa. Ne pesivät maassa veden lähellä ellei suorastaan sylissä Kariniemessä. Siellä niiden pesintäpaikka on kuin lentotulialus, josta voi suorittaa satamaan syöksypommituksia ja ryöstöretkiä. Eihän se lokin paska mikään tappava ase ole, mutta kiusallinen kyllä. Toista se on jos lehmät pesisivät puissa ja lentäisivät. Kyllä silloin olisi satamassakin baskeripäisiä hajuhaitalla varustettuja kulkijoita.
Nyt on sitten selvitetty totuus lohikäärmeistäkin. Niiden vatsat tuottivat aikoinaan niin paljon metaania, että koko maapallon metaanipäästöt eivät ole vieläkään samaa luokkaa. Metaanihan on palava kaasu ja jotenkin lohikäärmeet pierujen lomassa puhalsivat kaasua sieraimistaan. Jotenkin staattisen sähkön avulla ne sytyttivät sen palamaan ja saivat aikaan kovat lieskat. Mikäli on uskomista teorioihin ilmaston lämpenemisestä, niin ilmeisesti lohikäärmeet kaasupäästöillään sulattivat jääkaudet ja paljastivat Suomenkin suomalaisten elettäväksi. Lämpeneminen sai myös metsät kasvamaan, joten kyllä niitä pitäisi jotenkin kunnioittaa.
Kaupunki repii tonteista niin kovat hinnat, että kyllä niille voisi jonkun puunkin jättää. Karistoa katsellessa näille hakkuualoille kasva ensin vatukko, sitten tulee risukko, sitten alkaa tunkea koivua ja vasta parinkymmenen vuoden päästä kuusia. Siinä menee käellä aikaa odotellessa ja uusilta käkisukupolvilta ehtyy perinnetieto menneiden metsien löytämiseksi.

Comments are closed.


WP Login