EurAasian Unioni (EAU)

Kun Putinin ideoima uusi talousliitto syntyy, niin Suomi joutuu kahden unionin väliin. Jos Kreikka järjestää sovitusta tukipaketista kansanäänestyksen, niin on melko selvää, että ylpeä Kreikan kansa kaataa koko paketin. Laaja paketti ei ole toisaalta saanut markkinavoimien hyväksyntää, vaan esimerkiksi ERVV on jo nimetty pyramidihuijaukseksi. Kaikki nämä epävarmuudet tuovat mieleen Finn-EFTAn, jota nykyisen hallituksen jäsenet eivät edes muista. Suomi liittyi tällä erillissopimuksella EFTAan vuonna 1961, jolloin nykyisen hallituksen jäsenet eivät vielä edes olleet heidän tulevien isiensä ajatuksissa.
Olisiko nyt aika pienen maan, joka ei voi muuttaa maantiedettään, tehdä Finn-EAU ja liittyä sillä EurAasian Unionin jäseneksi. Pienen maan, joka elää viennistä on oltava höveliä eli hyvää pataa kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Vaikka Venäjä liittyisikin WTO:n jäseneksi, jota suuresti epäilen, niin asiat eivät Venäjällä muutu. Tämä johtuu siitä, että nykyisillä Venäjän valtaapitäville ei ole vielä kehittynyt kansainvälisiä sopimuksia kunnioittavaa kulttuuria. Se Neuvostoliitto, joka maksoi vallankumouksen jälkeen tsaarin ulkomaiset velat, ei ole kuin kaukainen muisto.
Suomi voisi siis varmistaa asemansa ja vientimarkkinansa liittymällä EurAasian Unioniin, joka tavallaan on jo olemassa. Ulottuuhan Venäjä jo nykyisellään Euroopasta Aasiaan aina Tyynen meren rannoille. Unioni kuitenkin laajentaa aluetta, jossa on muitakin kehittyviä öljyvaltioita eli potentiaalisia asiakkaita. Liittyminen saattaisi tarjota jopa WTO:n jäsenyyttä paremmat edut. En usko, että EU:n jäsenyys ja Euro estäisivät liittymisen. Ovathan monet EU-maat Natonkin jäseniä, joten kaikenlaisia liittoja on EU:n lisäksi.
On myös vahvoja huhuja liikkeellä, että Italia olisi myös liittymässä EurAasian Unioniin halvan energian toivossa, jolla se toivoo saavansa taloutensa kuntoon. Rakenteilla oleva South Stream tuo kaasun entistä lähemmäs Italiaa. On myös muistettava, että Berlusconi ja Putin ovat hyviä kavereita. Laittakaapa heidät rinnakkain, niin yhdennäköisyyden perusteella voisi kuvitella, että he ovat isä ja poika. Poliittisestikin ovat ilmeisesti hyvin lähellä toisiaan ainakin, mitä kehon kieleen tulee. Kun Berlusconi saapui kollegojensa puhutteluun Brysseliin, niin tulivat vanhat kuvat Mussolinista mieleen. Niin oli korskeaa menoa. Putinin esikuvat ovat ilmeisesti samoilta ajoilta peräisin. Tosin silloin ei ollut laitteita, joilla sukeltelee antiikkiesineitä meren pohjasta, eikä oikein päässyt lentelemään ääntä nopeammilla koneilla.
Logistisesti tällainen liitto olisi myös vakava vaihtoehto EU:lle, koska EU:n suuntaan Suomi on saari, mutta EurAasian Unioni on saman raideleveyden päässä. Köyhä Eurooppa ei myöskään tarjoa kovin houkuttelevia vaihtoehtoja raaka-aineista rikkaaseen Venäjään nähden. On myös Venäjän etu, jos sillä on sisäpiiriläinen EU:ssa. Tällä voisi saada jopa komissaarin paikan EAU:ssa, joten mikä olisi sen somempaa. Putin on toki puhunut vain talousliitosta, joten valuuttaakaan ei tarvitsisi vaihtaa ainakaan vielä. Tosin yhteinen valuuttakin on varmaan tulossa ja sen nimi saattaisi olla Rubro, koska ruplalla on alueella hallitseva asema – siis dollarin lisäksi.
Paavin kerrotaan sanoneen, että Mooses on Mooses, mutta bisnes on bisnes, joten mikä sopii mahtavalle paaville, sopinee myös piskuiselle Suomelle. Mikäli kuitenkin Suomi päättää yhtyä liittovaltiokehitykseen, niin haluan Suomeen kreikkalaiset virkamiehet, joita kiinnostaa enemmän oma hyvinvointi, kuin pilkun viilaus. Lisäksi haluan ranskalaisen keittiön, koska se on parempi kuin Berlusconin kokkaukset. Myös luxemburgilainen pankkijärjestelmä olisi toivottava, koska sinne ei ole verottajalla asiaa.

Comments are closed.


WP Login