Muriseva Hiiri

Tarina on peräisin 1950-luvulta ja se kertoo pienestä saarivaltiosta, joka oli joutunut pahaan taloudelliseen tilaan. Ratkaisuksi se päätti julistaa sodan Yhdysvalloille. Tavoitteena oli se, että kun Yhdysvallat miehittää saaren, köyhille asukkaille jaettaisiin ilmaista roskaruokaa. Kreikka saattoi noudattaa tahtomattaan samaa strategiaa, mutta se hyökkäsi EU:n kimppuun väärennetyillä raporteilla. Nyt se sitten odottaa EU:lta kaikkea hyvää. Tämä ei ollut johdanto mihinkään paremminkin ääneen ihmettelyä. Joskus tulee kirjoitettua, mitä sylki sormiin tuo. Nykyinen maailman taloudellinen tilanne aiheuttaa myös ihmettelyä. Näyttäisi siltä, kuin kaikki tähänastiset taloudelliset teoriat olisivat huuhtoutuneet alas vessan pöntöstä. Pitäisikö kaikki talouden Nobel-palkinnot periä takaisin, vai voidaanko niiden katsoa olevan vain aikansa tuotteita. Suunnitelmatalous, joka ei sinänsä ollut marxilaista, kaatoi Neuvostoliiton ja kuoli sen mukana. Aate oli hyvä, sanotaan, mutta politrukit pilasivat sen. Sen sijaan Kiinan sekasuunnitelmatalous kukoistaa ainakin toistaiseksi. Kiinan talousjärjestelmälle pitäisi keksiä oma nimi. Ahneet pankkiirit puolestaan paljastivat liberaalin markkinatalouden heikkoudet. Kansaa voi huijata kuluttamaan ja velkaantumaan tyrkyttämällä halpaa rahaa ja poliitikkoja lobbaamalla. Kun riittävästi pelotellaan, että pankkijärjestelmän kaatuminen tuhoaa koko planeetan, saadaan poliittiset päättäjät kauhun partaalle. Tämä saa aikaan sen, että poliitikot siirtyvät sosialismiin ja ryhtyvät tukemaan pankkeja kansan selkänahoilla. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Kun Neuvostoliitto kaatui, kaatui myös koko Itä-Euroopan finanssijärjestelmä. Kaiken lisäksi Neuvostoliiton valtionpankin valuutta- ja kultavarat varastettiin ja kuljetettiin pois maasta. Baltian maissa oli vielä huonompi tilanne. Ne olivat maksaneet laskunsa Moskovan kautta, eikä niille jäänyt mitään muuta kuin ruplia käteen ja rupia persuksiin. Kaikki oli aloitettava puhtaalta pöydältä ilman pankkeja. Voisin kertoa yksityiskohtaisesti kuinka tilanteesta selvittiin esimerkiksi markkavaluuttatilien avulla, mutta se on historioitsijoiden tehtävä. Sen sijaan voin kertoa, että virallisen pankkijärjestelmän lisäksi on olemassa maailman laajuinen epävirallinen pankkijärjestelmä, jonka viisaat itäisten maiden tietäjät ovat kehittäneet. Sitä kutsutaan Hawala-järjestelmäksi. Kapitalismi on puhtaimmillaan järjestelmä, jonka pitää aika ajoin uusiutua epäonnistumisistaan ilman ulkopuolisia interventioita. Mikäli näin ei tapahdu, käy niin kuin nyt on käynyt. Järjestelmä räjähtää silmille. Yhdysvalloissa käsittämättömän suuret tukijärjestelmät eivät ole saaneet taloutta uuteen kasvuun. Sen sijaan se on tehnyt ihmiset hyvin varovaisiksi pitkälle tulevaisuuteen. Euroopassa on puolestaan yli 200 erilaista kulttuuria. Tästä huolimatta Lissabonissa päätettiin, että EU:sta tulee maailman kilpailukykyisin alue vuoteen 2010 mennessä. Päättäjät eivät olleet tietoisia siitä, että jos virtsaa vastatuuleen, niin se tulee omille kintuille. Näin kävi nytkin ja monet asiantuntijat tiesivät sen jo hyvissä ajoin. Nyt on kaikille selvää, että Välimeren maiden kulttuuri on täysin poikkeava pohjoisen havumetsävyöhykkeen kulttuurista. Pelkästään pitkässä Italiassa pohjoisen ja etelän kulttuurit poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Kaiken inhimillisen toiminnan takana on motivaatio. Köyhistä maista tulevat urheilijat päihittävät hyvinvoivista maista tulevat urheilijat, taloudessa voittavat ne, jotka syövät leipänsä otsa hiessä. Näyttäisi siis siltä, että liika hyvinvointi rappeuttaa niin yksilön kuin yhteiskunnankin. Mitkä ovat tässä yhtälössä piskuisen saarivaltion, meidäthän yhdistää mantereeseen vain Karjalan kannas, Suomen mahdollisuudet? Norjaan ei kannata hyökätä, koska siellä on niin kallista, että käyvät ostamassa ruokansakin Suomesta. Virossa olisi halvat hinnat ja verot, mutta hyvin huono työttömyysturva. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn tukipilareiksi jäävät vain kekseliäisyys ja työn tuottavuus. Hallitus ei kilpailukykyä pysty parantamaan. Tasaverojen (sähkö- ja polttoaineverot) korotukset vain lisäävät kotisyntyistä inflaatiota ja hintoihin istutettuina ne kertaantuvat. Hallitus puhuu inflaation hillitsemisestä, mutta hallitusneuvotteluissa käynnistävät inflaatiokierteen. Tällaiseen pystyvät vain sellaiset asiantuntijat, joilla ei ole työnteosta tullut känsiä käteen.

Comments are closed.


WP Login