Voihan pers..


Luulin, että olen nähnyt kaiken tästä suomalaisesta politiikasta, mutta piti vielä nähdä tämäkin. Onko nyt syntymässä hätätilahallitus, 112 hallitus, hävinneiden hallitus vai vilttiketjuhallitus? Hyväksyn monet asiat poliitikkojen suista, mutta persujen voiton jälkeinen karnevaali on ulkopuolella kaiken arvostelun. Ääripäinä arvostelussa on se, että hallitusneuvottelut aloitettiin takinkäännöllä, jossa napit vaan lentelivät. Sitten, kun persut päättivät pitää kiinni äänestäjilleen antamistaan lupauksista, heitä syytettiin vastuun kantamisen välttelystä. Tämä on selvä osoitus siitä, että kaikki persuja vanhemmat puolueet ovat kymmeniä vuosia pitäneet strategianaan sitä, että vaalilupaukset ovat vaalilupauksia ja hallitusohjelmaa tehdessä niistä voidaan luopua olan kohautuksella. Persujen maanvyörymävoitossa eli pieni toivo muutokseen. Niin ei valitettavasti käynyt. Sama meno jatkuu.

Sen sijaan demarit väänsivät ehtoja, joiden olettavat hämäävän kansaa. Suomen rahoitukselle laitettiin ehdoksi vakuudet. Jätettiinkö tahallaan pois yksi sana eli pitikö sanoa turvaavat vakuudet. Tämä herättää oitis epäilyn pelin politiikasta. Rahoitusmaailmassa tai yrittäjinä toimivat tietävät, että pelkän vakuus-sanan taakse kätkeytyy hyvin erilaisia vastuita. Asiahan on niin, että jos turvaavia vakuuksia olisi tarjota, niin rahaa löytyisi muualtakin kuin EU:n remonttirahastoista. Kysymys onkin riittääkö demareille valtaan pääsemiseksi esim. seuraavanlainen vakuus: Takaan ja vannon, että kaiken takaisin maksan, jos suinkin jaksan? Näitähän jaettiin ja hyväksyttiin Suomessa 1980-luvulla, kun valuuttalainoja myytiin kuin vihtoja markkinoilla. Seuraukset ovat tiedossa.

Olen valitettavan usein onnistunut talouden pitkän aikavälin ennusteissani ja nyt minua todella pelottaa tämä meno. Suurin vaara tässä on se, että saadaan aikaan hallitus, joka sitoo itsensä EU:n remonttirahastoihin niin, että kunnat ja veronmaksajat Suomessa joutuvat entistä suurempaan ahdinkoon. Pelkona on, että kuntien rasitukset kasvavat entuudestaan ja kuntien nykyisetkin saatavat jäävät maksamatta. Eduskunnassa istuvat kunnallispoliitikot eivät ole huomanneet, että Valtiovarainministeriö on huijannut jo kymmeniä vuosia heitä. Valtion talous pidetään eurokelpoisena siirtämällä yhä enemmän taloudellisia rasituksia kunnille. Jos hallitukset kantaisivat vastuun muistakin kuin EU:lle antamistaan lupauksista, valtion talous ja päätösten teko olisi ehkä toisella mallilla. Kun kunnat joutuvat nostamaan veroja ja kansalaisten oikeudet kärsivät, ministeriöt ja hallitus levittelevät käsiään. Tämä antaa kuntalaisille oikeuden vaatia parempaa linjakkuutta kansanedustajiltaan.

Nyt syntymässä oleva tilanne tulee väistämättä heijastumaan tuleviin kunnallisvaaleihin. Näillä näppäimillä on odotettavissa persuille vieläkin suurempi vaalivoitto kuin, mitä nähtiin eduskuntavaaleissa. Kansan kosto tulee olemaan ankara. Mark my words!

Comments are closed.


WP Login