Euroopan vakausmekanismi

Talvi oli ollut liikkumisen kannalta aivan hirvittävä. Määränpäähänsä ei ole tahtonut päästä etuvetoisella, nelivetoisella tai edes vekselivetoisella kulkupelillä. Mietittyäni asiaa päädyin siihen, että panssarivaunu on näissä olosuhteissa paras kulkupeli. Niinpä lähetin tiedustelun Saksaan ja kun ostamassa ollaan niin kaikilla herkuilla. Ilmoitin samalla, että rahaa on vähän huonosti, että turha etsiä luottotietoja. En ehtinyt oikein koneelta pois, kun vastaus tuli. Kallishan se pahus oli, mutta ilmoittivat, että rahoitus kyllä järjestyy. Tarjosivat vielä kolmen vuoden lyhennysvapaata aikaa. No minähän tilasin sen. Koska kevätkin jo lähestyi ja tämä onnistui niin helposti, niin ajattelin, että sellainen ranskalainen fregatti olisi metka peli tuossa Vesijärvellä. Panin saman tien kyselyn Ranskaan. Sieltä tuli vastaus myös nopeasti ja ei muuta kuin tilaamaan.

No kolme vuotta meni ihan mukavasti, mutta sitten saksalainen ja ranskalainen pankki alkoivat kysellä rahojensa perään. Ilmoitin, että eivät nämä työttömyyskorvaukset mihinkään riitä ja ilmoitin, että pitää varmaan palauttaa nämä vähän käytetyt kulkupelit. Ei hätää, tuli vastaus, puhumme hallitukselle. Hallitukset ilmoittivat EU:n komissiolle, että nyt on paha tilanne päällä. Asiakas ei pysty maksamaan ostoksiaan, on tuhlannut kaikki rahansa elämiseen ja muihin huvituksiin. Nyt menevät pankit nurin ja kun niillä on vielä valtion takaukset. Oli pakko aikoinaan hoitaa työllisyyttä. Komissio päätti nopeasti EU:n laajuisesta hätätilasta ja kutsui koolle jäsenmaiden valtiovarainministerit. Koko Euroopan talouden romahduksen pelko pakotti perustamaan rahaston tämän ja mahdollisesti muiden maksukyvyttömien asiakkaiden auttamiseksi. Kriisin pelko johti lopulta vakausmekanismin perustamiseen.

Tämä on aivan uudenlaista kaupankäyntiä. Suuret EU-maat käyvät kauppa rahattomien kanssa ja kun näiden maiden yksityiset rahoittajapankit joutuvat ongelmiin, niin pakotetaan kaikki muutkin EU-maat samaan liemeen. Muut EU-maat, Suomi mukaan lukien, joutuvat ylläpitämään suurien EU-maiden työllisyyttä selvällä rahalla ja takauksilla. Suomea ei kukaan ollut tukemassa 1990-luvun kriisissä. Mitä nyt vähän Kiina. On aivan turha selittää, että tuet ja takaukset jotenkin auttaisivat Suomen vientiä. Tämä toimii vain virtuaalisessa talouspolitiikassa ja hallituksen märissä unissa. Reaalitaloudessa vain yritysten kilpailukyky ratkaisee syntyykö vientiä eli ei. Suomi osaa toisaalta pitää hyvin huolen myös omaan pesään paskomisesta huolehtimalla esimerkiksi Venäjän viennin kaksoislaskutuksesta Venäjän puolesta ihan ilman korvausta. Mistä näitä hulluja oikein syntyy? 

Kreikka on jo Troijan hevosen ajoista asti pelännyt, että Nato naapuri Turkki tulee ja kurittaa heidät. Näin käy ainakin, jos ei heitä hyväksytä EU:n jäseniksi. Tulevat ja valtaavat Kreikan, jotta pääsevät jäseneksi. Tästä syystä oli ihan pakko varustautua raskaasti ja kun vielä EU:n toverivaltiot avustivat taloudellisesti, niin mikäs oli varustellessa. Nyt on niin paha tilanne, että Turkki ei taida ollakaan halukas liittymään EU:in, koska se joutuisi maksamaan aikaisemman arkkivihollisensa aseostokset. Meidän Tarja oli ihan fiksu, kun kävi kannattamassa Turkin liittymistä. Sehän pienentää heti Kreikan ja muidenkin ongelmista johtuvia Suomen maksuosuuksia ja vakuuksia.

This entry was posted on Friday, April 1st, 2011 at 8:56 am and is filed under Pakinat. You can follow any responses to this en

Comments are closed.


WP Login