Mobiilimaailman muutokset

Mobiilimaailman analyytikot ovat saaneet hirvittävästi palstatilaa viimeisen vuoden aikana. Yhteistä näille kaikille on pyöriskely ns. älypuhelimien ympärillä. Yhteistä on myös se, että analyytikot ovat kaikki nuoria. Voisi ehkä vielä lisätä, että he ovat juppeja, jotka ovat hurahtaneet älypuhelimien uusiin ominaisuuksiin ja käyttöjärjestelmiin. Nokiaa on moitittu siitä, että se on jäänyt jälkeen tässä kehityksessä, koska se ei ole kuunnellut asiakkaita. Syytä on kuitenkin myös kysyä, ovatko analyytikot kuunnelleet asiakkaita? Tarkoitan siis kaikkia asiakkaita eli kaikkia asiakassegmenttejä. Tulevaisuuden tutkijana epäilen suuresti, että analyytikot ovat keskittyneet tutkimaan signaaleja, joiden potentiaali ehkä loppupelissä jää marginaaliseksi.

Mitkä ovat työelämän eli bisnesmaailman vaatimukset. Epäilen, että yksikään työnantaja on erityisen kiinnostunut hankimaan henkilökunnalleen laitteita, joilla voi katsella videoita, televisio-ohjelmia, selailla Internetiä jne. Kaikki tällaiset harrastukset ovat tehokkaasta työajasta pois. Työtahdin ja tehokkuuden vaatimusten jatkuvasti lisääntyessä tällaiseen tyhjäkäyntiin ei ole yhdelläkään yrityksellä varaa. Omalta kohdaltani en välitä näistä pätkääkään. Minulla on ollut Kommunikaattori niin kauan, kuin niitä on valmistettu ja aion hankkia uuden E7-00 ihan pikapuoliin. Uudessa laitteessa minua kiinnostavat:

  1. kamera, koska tarvitsen sitä usein erilaisissa työtehtävissäni,

  2. navigaattori, jota voi käyttää myös vieraissa kaupungeissa kävellessä,

  3. sähköposti, jottei tarvitse vierailla mailla hotelleissa etsiskellä ja vielä maksaa käytöstä,

  4. kalenteri, koska muisti alkaa pätkiä ja hälytys muistuttaa,

  5. kaipaan myös sanakirjaa, koska liikun paljon ulkomailla ja joskus on erittäin palkitsevaa sanoa joku fraasi vastapuolen kielellä,

  6. Office on hyvä lisä, mutta ei välttämätön, koska minun sormeni ovat kuin nippu nakkeja ja läppärin näppäimetkin tahtovat olla liian pieniä.

Näitä uskoisin myös monien muiden yrittäjien ja yritysten johtajien kaipaavan älypuhelimeltaan. Asia on kuitenkin verrattain helppo selvittää vaikkapa nettitutkimuksella ja messutapaamisissa jne. Tottahan toki on myös se, että Suomi on liian paljon insinöörikeskeinen lähtökohtaisesti. Näin oli yli vuosisadan metsäteollisuudessakin, mutta ajat muuttuivat ja nyt johdossa ovat uudet ammattijohtajat. Totuus on se, että tekniikkaa on tänä päivänä myytävänä joka lähtöön, sen sijaan strategisteja ja markkinointiammattilaisia puolestaan rajoitetusti.

Analyytikot ovat myös unohtaneet sen, että kaikkialla, missä ostovoima on kaikkein suurin, valtaosa väestöstä vanhenee ja nuoriso-osasto pienenee. Näihin tarpeisiin voisi myös kehittää älypuhelimia, mutta ne ovat takuulla toisenlaisia kuin ne, joiden perään analyytikot nyt ulvovat. Tämä markkinasegmentti vain on nyt kovin hiljaa, koska sille ei todella ole tarjolla mitään. Tämäkin asia olisi verrattain helppo tutkia. Suomessa eläkkeelle siirtyvät suuret ikäluokat ovat jo tottuneet käyttämään kännyköitä, joten laitteiden päivittäminen heidän tarpeisiinsa ei tuottaisi käyttäjille suuriakaan ongelmia. Muutama vinkki tuotesuunnittelijoille:

  1. Miten olisi esimerkiksi käyttäjän potilashistorian tallentaminen puhelimeen? Tarpeen vaatiessa USB:llä lääkärin koneeseen,

  2. Entä sitten reseptien tallentaminen omalle puhelimelle? Nyt puuhataan sähköistä reseptiä, josta näyttää tulevan ikuisuuskysymys. Omassa puhelimessa olevista resepteistä apteekissa voitaisiin katsoa, etteivät lääkkeet ole keskenään epäsopivia. Nythän on esimerkkejä, että potilaalla on ollut kolme diuraattilääkettä ja yksi lääke virtsaamisen estämiseen,

  3. Dementikoille ja muille vastaaville olisi tarpeen puhelin, joka hälyttää jonnekin, kun henkilö poistuu kotipiiristään. Se onnistuisi karttapalvelun kautta ja ilmoittaisi samalla puhelimen haltijan sijainnin,

  4. Muitakin ominaisuuksia, jotka mahdollistavat ihmisen elämisen kotonaan, pitäisi kehitellä.

Paljon muitakin ominaisuuksia olisi mahdollista kehittää vanhenevien ihmisten turvaksi. Nämä eivät tosin onnistu varmaankaan Microsoftin kautta, vaan niihin tarvittaisiin mahdollisesti omaa kehittelyä.

This entry was posted on Saturday, February 12th, 2011 at 10:13 am and is filed underPakinat. You can follow any responses to this entry through

Comments are closed.


WP Login