Kokoomuksen talouskriisi

Puhemies Niinistö oli vieraana YLEn lauantaiaamun ohjelmassa. Siellä hän teki jälleen selväksi kantansa huonosti asiansa hoitaneiden EU-maiden tukemiseen. Ymmärrän häntä varsin hyvin. Hän aloitti valtiovarainministerinä vuonna 1996. Lama oli tuolloin alkanut kääntyä jo nousuun, mutta tyrät olivat alkuvuosikymmeneltä vielä niin sanotusti sylissä. Kun Suomi oli kriisissä, niin ei ollut silloin auttajia EU-veljistä, jos ei kyllä kerjättykään. Apua haettiin kansainvälisiltä rahamarkkinoilta ja maksettiin rahasta se, mikä oli pakko maksaa. Laman syy oli pitkälti presidentti Koiviston ja Suomen pankin partiopoikakamreerien syytä. Yritettiin olla niin fiksua, niin fiksua että. Sitten kun alkoi tulla turpiin oikein kahdella kädellä, niin eipä löytynyt syyllisiä. Hävisivät kuin kusi Helsingin kinoksiin. Ei jäänyt edes vetskarit auki. Varmaan saivat vielä palkankorotuksen ja bonukset vahvan markan kokeilusta.

Ymmärrän senkin, että valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Katainen ei ole saanut Niinistön hyväksyntää ja päässyt hänen kaverikseen. En tosin ole katsonut naamakirjasta, mutta onhan se uskottava, kun mies sanoo, että ei olla kavereita. Kataisen julkiset lausunnot alkavat kuulosta yhä enemmän sylttytehtaalta peräisin oleviksi kuin hänen omikseen. Vaikuttaa siltä, että ministeriön virkamiehet ovat sopineet asiat Brysselissä ja ministerit käyvät siellä vain mukaneuvotteluissa ja poseeraamassa julkisuudelle. Eihän siinä ministeri voi enää muuta, kuin toistella, mitä suuhun on laitettu.

Kun Niinistö oli Lahdessa kirjamessuilla 2009, niin lahjoitin hänelle kirjani Johtaminen Globalisaatiossa – teoria ja käytäntö. Ilmeisesti hän on sen jopa lukenut, koska tunnumme olevan aikalailla samoilla linjoilla. Nuorempi sukupolvi ei näytä ymmärtävän, mitä takaus merkitsee. Voisi vähän kysellä vanhemmilta tutuilta, että mitenkäs niille 1990-luvun takuumiehille kävi. Voisi huomata, että takuu on takuu, vaikka valtakunta menisi nurin. Kansallisvaltion konkurssimalli puolestaan löytyy kirjastani Kuole tänään – maksa huomenna. Valtakunta, kun kippaa kuppinsa, niin voi itkeä menetettyjen etujen perään. Muuta ei sitten voikaan.

Comments are closed.


WP Login