Yliopistouudistus

Minä sain kosketuksen yliopistomaailmaan vasta liki kuusikymppisenä. Nuorena piti mennä töihin ja kiinnosti vähän paikkailla tietoja. Takana oli kansainvälistä kauppaa, tuotannollista osaamista ja yrittäjyyttä yli 30 vuotta. Luennoilla istuessani hämmästykseni kasvoi kerta kerran jälkeen. Opetus oli niin etäällä ajankohdan käytännöistä, että siitä ei minulle ollut juuri mitään hyötyä. Teoriaa, teoriaa ja vielä enemmän vanhentunutta teoriaa tuli tuutin täydeltä. Ongelma oli se, että opiskeluiässä oleva sukupolvihan ei tiennyt, mitä heille syötettiin. Avoimemmassa järjestelmässä kuluttajaviranomaisilla olisi ollut tutkinnan paikka.

Kun sitten toimin EU:n kouluttajana eri puolilla Viroa, eräs aikuisopiskelija lähestyi minua. Herra professori saanko esittää toivomuksen? Meillä virolaisilla on nälkä. Meillä ei ole aikaa opetella teorioita, neuvokaa meille, miten nämä asiat toimivat käytännössä. Olinhan toki tajunnut tämän asian, mutta en ollut sitä ymmärtänyt. Ryhdyinkin tämän jälkeen kertomaan omista kokemuksistani esimerkein ja pyysin kyselemään heitä omista käytännön ongelmistaan.

Tänä aamuna televisiossa oli haastateltavina tutkijaliiton puheenjohtaja ja professoriliiton puheenjohtaja. He urputtivat yliopistoihin syntyneestä uudesta tilanteesta. Kyllä avoimen sektorinkin organisaatioissa ilmenee muutosvastarintaa esimerkkinä Finnair. Jos muutokset kuitenkin ovat liikaa, niin ovet aukeavat molempiin suuntiin. Tämän päivän yliopistoilla ei ole varaa pelkkään itsenäiseen ja itsepäiseen tieteen tekoon. On oltava suunta ja tavoitteet. Valtion tehtävä on rahoittaa humanistista ja filosofista tutkimusta ja yritysmaailma rahoittaa niitä itseään suoraan hyödyttävää tutkimusta.

Minua myös hämmästytti se, että professorit tekevät 1800 – 2400 tuntia töitä vuodessa. Onkohan tämä tilasto syntynyt professorien itsensä antamien tietojen perusteella. Luotettavampi lähde on yliopistojen palkanlaskenta. Minun yliopistoni professorit olivat ympäri Suomea ja yleensä paikalla kahtena päivänä viikossa. Lopusta ajasta ei ollut varmaa tietoa, mutta voihan olla niin, että oli muitakin hommia kuten lentoemoilla. Jos professoriliitto haluaa uskottavaksi järjestöksi, niin olisi ehkä syytä päivittää tiedot ja tutkinnan lähdekritiikki.

Mitä tulee yliopistoissa annettavaan tietoon, niin tuloksia saadaan aikaan vain siten, että tärkeimmillä koulutusaloilla pitäisi olla ”on time” yhteys yrityksiin.

Comments are closed.


WP Login