Venäjä ja WTO

Venäjä on pyrkinyt WTO:n jäseneksi jo kait ainakin 17 vuotta. Vuosi toisensa jälkeen minulle ovat venäläiset yhteistyökumppanit kertoneet varmana tietona, että ensi vuonna liitytään varmasti. Osa skeptikoista on puolestaan vannonut, että ei tämän sukupolven aikana. Ei niin kauan, kuin nykytilanteella pystytään rahastamaan. Suomen kannalta suurin ongelma keskinäisessä kaupassa ovat olleet erilaiset vientiä rajoittavat maksut ja viejältä runsaskätisyyttä vaativat standardit ja määräykset.

Tuonnin kannalta eräs suurin ongelma on ollut ns. rajarahti. Suurin syyllinen tähän on ollut Venäjän satamamafia. Se sai aikoinaan aikaan sen, että rautatierahdit satamiin olivat vain kolmannes tai jopa sitäkin vähemmän kuin maarajoille. Kun esimerkiksi rahti Siperiasta Pietarin satamaan oli noin 17 dollaria tonni, niin Suomen tai Viron rajalle rahti oli 55 – 65 dollaria tonni. On selvää, että raaka-aineissa tällainen hinnoittelu tappaa käytännössä kaupan. Ainoastaan alueilla, joista tavaraa voidaan tuoda rekoilla Suomeen, kaupankäynti on mahdollista. Tällainen alue on kuitenkin hyvin pieni.

Suomen viranomaisia puolestaan on pahasti rassannut ns. kaksoislaskutus, jonka ei asiallisesti ottaen kuulua Suomelle lainkaan. Muualla EU:ssa viranomaiset vain taputtavat käsiään, kun Suomi sählää näiden asioiden kanssa. Puuttuminen venäläisten ostajien tullaukseen kaksilla papereilla, on puuttumista Venäjän sisäisiin asioihin. Kaksoislaskutus on vain osa totuutta. Todellinen totuus on se, että ostaja Venäjällä joutuu maksamaan ensin hirveän korkeat tullit ja niiden lisäksi vähintään samansuuruiset pimeät maksut ennen, kuin tavara saadaan rajan yli. Vaikka tullit alenisivat tai poistuisivat, niin muuta maksut jäävät. Niistä ei voida sopia, koska niitä ei virallisesti ole.

Jäsenyys WTO:ssa uhkaa niin monen intressejä, että annas katsoa, kuinka tässä käy. Rajamuodollisuudet on luvattu Venäjän johdon taholta jo moneen otteeseen muuttaa sähköisiksi, mutta käytännön tasolla asia ei etene mihinkään. On siis hyvin perusteltuja syitä epäillä, että vaikka Venäjä liittyisikin WTO:n jäseneksi, niin sopimus saattaa jäädä suurelta osin kuolleeksi kirjaimeksi. Neuvottelijat niin EU:ssa kuin muissakin maissa, eivät tunne vastapuoltaan tässä asiassa riittävän hyvin. Sopimus Venäjällä ei ole sopimus, vaan se eräänlainen toimintaohje. Toimintaohjeen noudattaminen taas on puolestaan kiinni toimijasta. Näin se menee Venäjällä.

Comments are closed.


WP Login