LUOMUSUOMI

Suomen brandytyöryhmä on jättänyt raporttinsa. Syntyykö näillä ehdotuksilla maabrandy, tulee varmaan aiheuttamaan pitkäaikaisen julkisen keskustelun. Minun silmääni pisti lähinnä ajatus Luomusuomesta. On nimittäin niin, että vuoden 1991 keväällä odottelin perheen heräämistä Luoston lumilla. Ajankuluksi kirjoitin jutun Etelä-Suomen Sanomiin Luomusuomesta. Ajatus lähti siitä, että olin kauppamatkoillani Saksassa törmännyt tähän alkavaan trendiin. Ihan uteliaisuuttani selvitin asian teknisen puolen.

Selvityksen perusteella silloisesta Suomen peltopinta-alasta ainakin 90 % olisi soveltunut suoraan luomutuotantoon Saksan markkinoille. Vastaavasti Saksassa vaatimus oli, että luomulle viljeltävän alan tuli olla vähintään kolme vuotta kesannolla ja täysin lannoittamatta. Suomessa puolestaan pitkät lumiset talvet olivat pitäneet huolen siitä, että pellot olivat luomutuotannolle sopivia. Lannoitteiden käyttömäärät olivat muutoinkin pienempiä kuin Saksassa.

Suurimmaksi ongelmaksi muodostui jälleen kerran markkinointi vientiin. Käsitykseni mukaan luomuviljojen hinnat olivat Saksassa hyvin kannattavia, mutta markkinointiosaamista ei meiltä löytynyt. Olisi tarvittu Valion tapainen organisaatio tai osasto Valiossa hoitamaan luomusektoria. Niin ei kuitenkaan käynyt. Kuinka pitkällä oltaisiinkaan ja kuinka paljon valtio olisi säästänyt maataloustuissa, jos tämä ajatus olisi toteutunut 20 vuotta sitten. Pystyykö brandytyöryhmän ehdotus käynnistämään luomutuotannon? Minä kyllä epäilen.

Lähetin kirjoitukseni lehteen. Joskus viikon päästä sain silloiselta päätoimittajalta tylyn viestin. Hän sanoi viestissään suoraan, että jatka vaan kirjoittelua Venäjän kaupasta ja jätä nämä luomuasiat ammattilaisille. Näitä ammattilaisia piti näköjään odottaa kaksikymmentä vuotta. No parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Tämä sai minut miettimään myös toista tähän liittyvää asiaa. Tarkasteltuani vanhoja kirjoituksiani aina väitöskirjaani myöten, niin suurin osa ennustuksistani on näyttänyt toteutuneen. Se puolestaan asettaakin kysymyksen: tulevatko viimeisimmän kirjani Kuole tänään – maksa huomenna ennustukset myös toteutumaan? Ainakin tässä hetkessä julkaistut lausunnot ja tänään julkaistava Dan Steinbockin raportti näyttäisi viittaavan siihen suuntaan. No, ken elä se nähköön.

Comments are closed.


WP Login