EU:n talouskriisi

Kun Lissabonissa päätettiin kymmenen vuotta sitten, että EU:sta tehdään maailman kilpailukykyisin alue, kirjoitin asiasta kielteisen mielipiteeni. Oma mielipiteeni perustui pitkäaikaiseen kaupankäyntiin useiden Euroopan maiden kanssa. Eurosta huolimatta kaikissa maissa oli täysin erilaiset hallinto- ja kustannusrakenteet. Pelkkä euron ottaminen yhteiseksi valuutaksi ei ollut riittävä toimenpide. Valuutan lisäksi olisi vaadittu yhteinen talous- ja finanssipolitiikka. Tähän ei kuitenkaan poliittista tahtoa löytynyt ja tuskin löytyy paitsi, jos kriisi vielä tästä pahenee.

Yhteisen valuutan synnyttäjät eivät ymmärtäneet, että euron käyttöönotto vain siirsi rajoja. Tämä kuitenkin aiheutti ongelman, jota yritettiin korjata sisäisillä sopimuksilla kuten budjettien vajeiden rajoituksilla. Valvonta kuitenkin jäi kansallisille hallituksille, joista osa syyllistyi paitsi sopimusrikkomuksiin myös jopa rikolliseen toimintaan. Rajoituksista luisteltiin ja tilastoja suorastaan väärennettiin. Nyt kriisissä olevat valtiot käyttivät siis härskisti hyväkseen euroa.

Suurin ongelma tässä on se, että kärsijöinä ovat asioistaan huolehtineet valtiot. Nekin ovat nyt vaarassa joutua samaan kurimukseen niiden omien talouksien heikentyessä rikollisia valtioita tukiessaan. Nähtäväksi jää syntyykö tästä tulipalosta Fenix-lintu vai jääkö jäljelle pelkät rauniot. Joka tapauksessa näillä eväillä ei syntynyt maailman kilpailukykyisintä aluetta. Sen sijaan joitakin liittovaltiosta muistuttavia elementtejä on pakko ottaa käyttöön, jos euro aiotaan pitää hengissä.

Comments are closed.


WP Login