Jälleen kerran Venäjä

Tarja Halonen on jälleen Venäjällä ja jälleen keskustellaan rekisteröintiongelmista ja investointisuojasta. TV:n kommentaattorit kaikilla kanavilla eivät pidä rekisteröintiä ongelmana. Tämä johtuu siitä, että se ei olekaan ongelma Pietarissa tai Moskovassa. Maaseudulla ja kaukana Siperiassa se on todellinen ongelma. Rekisteröinti hoituu yleensä Intouristin hotelleissa. Niitä vaan ei ole kaikissa pikkukylissä. Niistä on nyt myös suurin osa yksityistetty ja tilanne on muuttunut siten, että ne rekisteröivät vain omia asiakkaitaan. Muuallakin asuva saattaa onnistua rekisteröimään itsensä, mutta se maksaakin sitten pärstän mukaan.

Olenpa joutunut sellaiseenkin tilanteeseen, että paikkakunnalla ei ollut rekisteröintipaikka lainkaan. Kävin miliisiasemallakin, mutta siellä eivät edes tienneet koko rekisteröinnistä. Novosibirskin lentokentällä virkailija huomasi asian ja yritti pysäyttää minut. Kuljettajani sai kuitenkin jotenkin hänet puhuttua ympäri ja pääsin Pietariin. Seuraava koitos olikin sitten junassa Viipurissa. Olin onneksi pyytänyt hotellistani kirjeen, jossa kerrottiin minun asuneen hotellissa kyseisen ajan. Muutama sata ruplaa ja paperi sallivat minun tulla takaisin Suomeen.

Venäjällä työssä käyvillä on kuitenkin vielä suurempi ongelma. Suurin osa, jopa yli 90 %, ulkomaalaisista työskentelee Venäjällä ilman työviisumia. Viranomaiset ovat hyvin tietoisia asiasta ja jopa Siperiassa tehdään yllätystarkastuksia yrityksiin, joissa on ulkomaalaisia työntekijöitä. Silloin on parempi, että palkka maksetaan ulkomailla eikä Venäjällä. Joskus sekään ei riitä, vaan tulee lähtö kotiin. Saattaa tulla jopa muutaman kuukauden maahantulokieltokin. Näistä selviämiseen on monenlaisia keinoja, joista lahjominen on tietenkin yksi, jos jää pahasti rysän päältä kiinni.

Investointisuoja sen sijaan on mutkikkaampi juttu. Siinä pienet ja keskisuuret yritykset ovat yleensä pahassa pulassa. Investointisuoja ei tosin takaa muuta kuin samanlaisen kohtelun kuin paikallisilla yrityksillä. Ongelma onkin, että paikallisillakaan yrityksillä ei ole mitään suojaa viranomaisia vastaan. Yhteisyrityksissä on valtausongelma. Omissa yrityksissä on taloudellisten väärinkäytösten ongelma eli kassasta häviävät rahat, eikä poliisi perään hauku. Jos menee investoimaan Venäjälle tavalla tai toisella, niin lähtökohtana on oman turvallisuuden takia oltava se, että venäläinen pettää aina.

Comments are closed.


WP Login