Lääkevaihdot

Julkisuudessa on ollut tietoja siitä, että lääkkeiden vaihdot ovat tuottaneet Kelalle yli 200 milj. euron säästöt. Kun näistä aikoinaan päätettiin, arvioitiin säästöjen nousevan jopa 85 milj. euroon. Kirjoitin jo silloin, että säästöt tullevat olemaan lähempänä 200 milj. kuin arvioitua 85 miljoonaa. Ennustukseni siis toteutui, mutta ei täysin. Kirjoitukseni perustui siihen, että esimerkiksi yleisesti ja paljon käytettyjen statiinien hinnat olivat Virossa vain murto-osa siitä, mitä ne maksoivat Suomessa.

Suurista säästöistä huolimatta suomalaisten vaihtolääkkeiden hinnat ovat vieläkin jopa kaksi kertaa korkeampia kuin Virossa. Lääkeyhtiöt diversifioivat markkinoita käyttämällä samoille valmisteille eri brändejä eri markkinoilla. Näin ihmiset ja viranomaiset eivät pysty helposti vertaamaan hintoja eri maiden välillä. Apteekeissa on kuitenkin esim. Virossa lääkeluettelot, joista he voivat päätellä erinimisten valmisteiden vaikuttavat aineet ja niiden määrät. Näin suomalaisella reseptillä on teoriassa mahdollista saada samaa lääkettä monissa EU-maissa. Tämä on joissakin maissa mahdollista jo nyt käytännössäkin.

Tämä antaa mahdollisuuden siihen, että yksinkertaisella EU-säädöksellä voitaisiin luoda EU-lääkemääräys, jolla kaikki EUN kansalaiset voisivat saada tarvitsemaansa lääkettä, mistä tahansa EU-maasta huolimatta erilaisista kaupallisista nimistä. Nyt maissa on erilaisia käytäntöjä. Joissakin maissa hyväksytään suomalainen resepti, jos lääkkeen nimi on sama. Joissakin maissa, esimerkiksi Virossa, pitää hankkia paikallinen lääkemääräys. Ainakin aikaisemmin Tallinnan Stockan apteekissa farmaseutti kävi hyväksyttämässä suomalaisen reseptin nurkan takana lääkärillä, eikä se maksanut mitään. Muissa apteekeissa vaadittiin paikallisen lääkärin reseptin, jonka yleensä sai varsin pientä maksua vastaan. Vaivaa aiheutui siitä, että löysi lääkärin ilman jonotusta.

Vaikka monet lääkkeet ovat Virossa halvempia kuin Suomessa Kelakorvauksen jälkeenkin, olisi kilpailun kannalta edullista luoda EU:n laajuinen yhtenäinen resepti. Sen perusteella Kela voisi korvata ulkomailla ostettujen lääkkeiden korvaukset anomuksesta Suomessa. Näin syntyisi lisää kilpailua ja lisää säästöjä veronmaksajille. Tämä olisi myös potilasturvallisuuden kannalta tehokasta, koska joskus matkalle lähtiessä lääkkeet vain unohtuvat kotiin. Lääkkeiden ja reseptien kanssa tulee joskus hankaluuksia myös tullissa, koska ulkomaiset tullit eivät aina ymmärrä suomalaista ”mukalatinaa”. Olenpa joutunut jopa heittämään lääkkeet roskiin lentokentällä ja sitten ovatkin hyvät neuvot tarpeen.

Comments are closed.


WP Login