Amerikkalainen unelma

Ei ole historiallisesti kulunut niin kauhean kauan siitä, kun eurooppalaiset toisinajattelijat, puolirikolliset ja rikolliset sekä parempaa elantoa etsivät eurooppalaiset lähtivät suuren meren taakse laivalasteittain. Tällöin syntyi käsite amerikkalaisesta unelmasta. Perusajatus oli heikko valtio ja suuri yksilön vapaus. Omia etuja puolustettiin asein ja heikot otettiin hengiltä. Näyttää siltä, että meno ei ole muuttunut miksikään. Valtakunnallinen kivääriyhdistys on pitänyt siitä huolen, että kaduilla on riittävästi kaikenlaisia aseita. Poliitikot ovat puolestaan pitäneet huolen siitä, että sotateollisuus kasvaa ja voi hyvin. Amerikkalaiset sotivat vähän joka puolella maailmaa.

Kun eurooppalaisesta kulttuurista katselee amerikkalaista unelmaa, niin on hyvin vaikea saada siitä otetta. Ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi näyttäisi jäävän kiiluvasilmäinen ahneus. Ahneus rahaan, valtaan omaisuuteen ja sellaiseen, jota naapurilla on. Vastapainona on suuri luku- ja kirjoitustaidottomuus, keskiluokan häviäminen ja kaikenmaailman salaliitot milloin mistäkin syystä. Missä siis on se idealistinen amerikkalainen unelma, vai oliko sitä todellisuudessa koskaan?

Juuri pidetyt vaalit todistavat, että Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on uusien haasteiden edessä. Vuosisatoja on vuoroin norsu ratsastanut aasilla tai aasi norsulla, mutta mitään suuria välttämättömiäkään uudistuksia ei ole saatu aikaan. Paras aikaansaannos on ollut kehno kompromissi. Useimmat välivaalit lyövät politiikan takalukkoon. Tänä aikana pelataan vain aikaa ja odotellaan seuraavia vaaleja. Tea party on uhkaava osoitus siitä, että muutoksen tuulet ovat ilmassa, mutta mihin suuntaan? Ryhmän nopea nousu osoittaa, että suuri joukko amerikkalaisia on valmis hurahtamaan minkälaisten tahansa aatteiden perään.

Taloudessakaan ei mene hyvin. Kiinalla alkaa olla kohta tukeva niskalenkki amerikkalaisista, koska Kiinalla on dollareita enemmän kuin amerikkalaisilla. Jos meno jatkuu tällaisena, niin dollari on kohta yhtä kuin jeni. Se puolestaan merkitsisi amerikkalaisten totaalista köyhtymistä. Siitä myös seuraisi, että ulkomaiset sijoittajat ostaisivat kaiken kannattavan. Nyt on se viimeinen hetki, jolloin amerikkalaisten on pakko päivittää amerikkalainen unelma tälle vuosituhannelle ja uuteen globaaliin talousjärjestelmään.

Comments are closed.


WP Login