Talouden veturit

Yhdysvallat on ollut maailman talouden johtotähti jo yli vuosisadan. Vielä nytkin pörssit odottavat sitä tai tätä tietoa Yhdysvalloista. Tänään odotellaan taas jotain FEDin päätöstä. Tätä on hyvin vaikea ymmärtää globaalitaloudessa. Yhdysvalloista voidaan vaalien jälkeen sanoa, että siihen sammui johtotähti, kävelemään jätkä lähti. Yhdysvaltain talous on täysin romuna ja vaalien tulos merkitsee käytännössä sitä, että ainakaan pariin vuoteen maasta ei ole maailman talouden veturiksi. Jos sijoittajat alkavat nyt odottaa Yhdysvalloista merkkejä elpyvästä taloudesta, niin pörssit menevät sekaisin. Olisikin korkea aika finanssialan ammattilaisten hyväksyä se, että maailma on peruuttamattomasti muuttunut moninapaiseksi ja kasvun enteitä on etsittävä muualta. Voi jopa olla, että mitään yhtenäisiä selviä merkkejä ei jatkossa enää olekaan, vaan on perehdyttävä eri alojen alkavien trendien seuraamiseen. Nämä on sitten yritettävä yhdistää alan yritysvetureihin.

Jos FED tänään ilmoittaa, että se alkaa todella ostaa osakkeita pörssistä ja ryhtyy sen vuoksi painamaan lisää rahaa, niin ainekset valuuttasodalle ovat olemassa. Joka tapauksessa vahvan euron politiikka voi johtaa samaan tulokseen kuin Suomen vahvan markan politiikka johti 1990-luvun alussa. Rahan määrän lisääminen lisää inflaatiota ja heikentää dollarin arvoa. Jos samanaikaisesti syntyy valuuttasota, eikä synny kasvua, niin nettokansantuote menee varmasti pakkaselle. Silloin tulee globaalitaloudelle jälleen uusi ja ennen kokematon tilanne. Inflaatio on korkea ja samaan aikaan BKT:n kasvu on hyvin vähäinen.

Euroopan keskuspankin on oltava hyvin tarkkana tässä tilanteessa, ettei koko alueen kilpailukyky katoa. Ainoastaan Kiina on selvinnyt toistaiseksi lamasta suuren kotimarkkinapotentiaalinsa vuoksi. Euroopasta tällaista potentiaalia ei enää löydy, vaan tuotteille on hankittava markkinoita EU:n ulkopuolelta. Loogisin henkireikä olisi Venäjä, mutta jos se ei liity WTO:n jäseneksi, niin oikukkaat tulliratkaisut eivät luo mahdollisuuksia pitkäjänteiselle kaupankäynnille. Euroopan maksamat eurot kaasusta ja öljystä valuvat EU:n ulkopuolelle. Tässä tilanteessa Suomi on siksi pieni peluri, että voimme vain valitettavasti seurata tilannetta katseella täältä Pohjan perältä. Voimme toki toimia Venäjän kanssa omien mahdollisuuksiemme mukaan, koska meillä on sentään logistinen etu muihin tärkeimpiin EU-maihin verrattuna.

Comments are closed.


WP Login