Kataisen budjetti

Kun seurasi eilen Maikkarin uutisista Kataisen lausuntoa budjetistaan, niin tuli ällöttävästi mieleen Valtiovarainministeriön kloonaama lausuntoautomaatti. Puheessa vilahtelivat jälleen kotitaloudet, maailmantalous, globaalitalous, huoltotase, hyvinvointiyhteiskunta jne. Niitä putoilee Kataisen suusta etelämaalaisella nopeudella, mutta niillä ei voi peittää kehonkieltä. Kehonkieli kertoi, että ministeriöltä ja ministeriltä on punainen lanka totaalisesti hukassa. Jännittynyt kroppa ja teennäiset kasvon ilmeet kertoivat, että nyt tulee puppua. Tällainen puhe on kuin naisen kesäasu. Sillä yritetään paljastaa parhaat osat, mutta peittää kaikki se, minkä kaikki haluaisivat todella nähdä.

Toisessa tilanteessa Katainen heitti rennommin, että lämmityskustannuksia nostetaan siksi, että omakotiasujat hankkisivat maalämpöpumppuja. Moni ei varmaan huomannut, että asia oli tarkoitettu vitsiksi, koska 250 eurolla vuodessa lämpöpumpun takaisinmaksu kestää 40 – 60 vuotta. Vitsi se oli siksikin, että tuskaa lisää tulevaisuudessa tapahtuva polttoaineiden hintojen nousu. Jos ja kun talous kääntyy nousuun, niin hetkessä ovat öljyn hinnat taas pitkälti yli euron litra. Jos tämä taas ei ollut vitsi, niin ministerin laskutaito on sitä luokkaa, että kannattaisi katsella kevyempiä hommia.

Totuus on se, että valtio tarvitsee lisää tuloja. Ongelma puolestaan se, että ongelman ratkaisemiseen ei löydy aivokapasiteettia tai pikemminkin sitä kuuluisaa poliittista tahtoa. 1990-luvun laman jälkeen tutkijat totesivat, että lama kesti liian lyhyen ajan. Tarpeellisia rakenteellisia muutoksia ei ollut vielä pakko tehdä. Nyt näyttää käyvän samoin. Poliittista tahtoa ei eduskunnasta löydy tarpeellisten rakenteellisten muutosten tekemiseen. Katainenkin jankuttaa kyllä tehostamisesta, mutta miten julkista hallintoa on tehostettu? Tietotekniikan mallimaassa tietotekniikan hyödyntäminen alkaa olla valovuosien päässä siitä, miten sitä Virossa hyödynnetään. Ehdotankin alkajaisiksi, että sovellettaisiin aluksi vaikka Viron esimerkkiä siten, että kaikilta yli 3 500 euroa tienaavilta virkamiehiltä leikattaisiin palkkoja toistaiseksi vaikka 25 % ja säästyvät varat ohjattaisiin terveyden- ja vanhusten hoitoon.

Tässä olisi mielenkiintoinen laskuharjoitus. Mikä on valtion nettosäästö, kun palkkojen alennus suhteutetaan saamatta jääneisiin veroihin. Suurin osa tähän mennessä ilmoitetuista verotuksen muutoksista ensi vuoden budjetissa ovat vain kosmetiikkaa, joka valitettavasti iskee yksityiseen kulutukseen ja kansainväliseen kilpailukykyyn.

Comments are closed.


WP Login