Viron pottuja

Suomalaisia ei enää kovinkaan usein nimitellä Virossa poroiksi. Eurot ovat tervetulleita kaikkialla ja totesipa tallinnalainen taksikuski minulle jo vuosia sitten, että Tallinnaa ei olisi ilman suomalaisia turisteja. Suomalaisten maineenkin ovat varastaneet brittiläiset polttarituristit, mutta onneksi Virossa ei ole suuria kansainvälisiä futismatseja joten kaikkein pahimmalta on säästytty. Suomalaisten käyttäytymistä Viron reisillä on hillinnyt Viron liittyminen EU:in ja sen mukanaan tuomat uudet säännöt. Konttakännissä liikkuen on nimittäin vaikeaa, ellei mahdotonta tuoda pakolliset viinat kotiin. Purkit varmaan kestäisivät, mutta kun kaikki halpa viina ei ole vielä purkeissa.

Matkustajavirta maiden välillä tasapainottuu, kun suuri osa virolaisista pyrkii töihin Suomeen. Suomessa viranomaiset jaksavat marmattaa asiasta jatkuvasti, mutta ainoat palkkajoustot Suomessa syntyvät vain vierastyöläisten toimesta. Koto-Virossa ainoa talouden tasapainottamiskeino oli palkkojen jousto. Siellä ihan hallituksen määräyksillä leikattiin virkamiesten palkkoja ja markkinat leikkasivat muita palkkoja jopa puolella huippuajoista. Etenkin Viron pohjoisissa osissa palkat nousivat nopeasti ja siinä Suomea käytettiin häikäilemättä hyväksi. Jos et maksa pyytämääni palkkaa, niin menen Suomeen töihin. Pariin viime vuoteen tätä ei ole enää voinut käyttää ja työnantaja ovat tasoittaneet tilit.

Muutenkin olen ihmetellyt Suomen viranomaisten jatkuvaa valitusvirttä pimeästä työstä, pimeistä palkoista ja maksamatta jätetyistä maksuista. Mikään EU:n direktiivi ei nimittäin kiellä EU-maata käyttämästä vierasmaalaisten yritysten ja työntekijöiden rekisteröimistä. Olemassa olevien ongelmien johdosta voitaisiin perustaa rekisteri, johon kaikkien Suomessa toimivien yritysten on rekisteröidyttävä, ellei niillä ole vakinaista toimipaikkaa Suomessa. Työhön tulevilta ei voida vaatia työlupaa, mutta heidät voidaan vaatia rekisteröitymään työntekijöiksi Suomeen. Näiden toimenpiteiden avulla olisi kontrollointi varmaa ja helppoa.

Nämä toimenpiteet ovat niin helppoja, että sokea Reetakin ne keksisi, mutta asia taitaa olla kiinni viitseliäisyydestä. Alipalkatut ja ylityöllistetyt virkamiehet aivan ymmärretysti karttavat kaikkia ylimääräisiä tehtäviä.

Comments are closed.


WP Login