Uusi Kunta hamuaa omaisuuksia

Päijät-Hämeen keskussairaalan johtaja Jouni Mutanen valitteli tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa kuntaliitosta ajavien tahojen havittelevan mm. keskussairaalan yhtymä rakenteen purkamista. Samanlaisia huhuja on kuulunut myös koulutuspuolelta. Ilmeisesti samat tahot yrittävät purkaa myös Päijät-Hämeen koulutuskonsernin. Molemmissa näissä on omistajina kuntia, jotka eivät ole mukana kuntaliitosneuvotteluissa. Mielenkiintoisia kysymyksiä on kaksi: miksi ja ovatko asianosaiset selvillä muodollisuuksista?

Vastaus kysymykseen miksi on ilmeinen. Jos kuntayhtymät puretaan, niin omaisuus siirtyy uuden kunnan omaisuudeksi ja varallisuudeksi. Kuntayhtymän purkaminen on juridisesti mahdollista (ks.http://www.kunnat.net/attachment.asp?path=1;29;347;93749;11349;77366), mutta käytännössä monimutkainen ja mahdollisesti pitkä prosessi. Yhtymän purkaminen nimittäin edellyttää yhtymän nettovarallisuuden laskemista ja jako-osuuden maksamista pois jääville kunnille. Nettovarallisuuden laskeminen voi nostaa pintaan tunteita, koska nettovarallisuus ei ole kaikkien mielestä sama kuin kirjanpitoarvo. Pelkästään valtavat kiinteistömassat aiheuttavat melkoisia ongelmia.

Jos sitten päästään yksimielisyyteen nettovarallisuudesta ja purettavasta yhtymästä lähteville kunnille maksettavat osuudet, niin mistä löytyvät heille maksettavat eurot. Joku asiantuntija voisi laatia jonkinlaisen arvion siitä, minkälaisista summista on kyse. Joka tapauksessa puhutaan melkoisista summista, jotka tässä tapauksessa uuden kunnan eli Lahden on maksettavat ulosheitettäville kunnille. Selvää on, että sen kummemmin konsernien kuin uuden kunnankaan kassoista ei moisia rahoja löydy, joten ne on lainattava. Eri kysymys on sitten se, haluavatko yhtymien ulkopuolille jäävät kunnat jatkaa yhteistoimintaa entiseen malliin.

Ehkä viisaampaa olisi sulatella asioita pienemmissä paloissa ja odottaa ja katsoa kuin katua. Pelkässä liitoksessa on jo aivan tarpeeksi ihmettelemistä ennen, kuin se on ajettu käyntiin.

Comments are closed.


WP Login