Valhe, emävalhe vai pyramidihuijaus?

Ei ole pelkästään surkuhupaisaa vaan karmivaa, että eläkkeellä oleva asiantuntija löytää Lahden liittymissopimuksesta perustavaa laatua olevia laskennallisia virheitä. Ensimmäinen mieleen nouseva kysymys on, mikseivät liittyvien kuntien palkkalistoilla olevat asiantuntija ole löytäneet samoja virheitä jo huomattavasti aiemmin? Toinen mieleen tuleva kysymys on se, että onko kyseessä tietoinen vedätys vai osaamattomuus. Kaikki kysymykseen tulevat vastaukset nostattavat hiukset pystyyn. Mitä on todella tekeillä?

Jos on kysymys tietoisesta vedätyksestä eli valehtelusta niin, mitkä ovat todelliset motiivit? Jos puolestaan on kyse palkattujen ulkopuolisten konsulttien taidottomuudesta, niin ollaan vielä suuremman ongelman edessä – mistä maksetaan? Vaikka totuus on se, että nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa ennustaminen vuodenkin päähän on vaikeaa, niin on ehdottomasti voitava luottaa selvitysmiesten esittämien laskelmien oikeellisuuteen. Jos olosuhteet muuttuvat ja laskelmat osoittautuvat vääriksi, niin seuraukset ovat päätöksen tekijöiden syytä.

Liitosselvityksen tekijöiden kosketuspinta reaalimaailmaan perustuu ilmeisesti VVM:n utopioihin perustuen. Selvitystyön tarkoituksena on saada utopian ympärille lihaa ja luita, jotta siihen olisi edes jotenkin mahdollista uskoa, sillä ainoastaan uskosta on kysymys. Nyt löydetyt virheet osoittavat selvästi, että selvittäjien taloudellinen tietämys ei riitä edes selkeiden virheiden toteamiseen. Eikö olisi paljon reilumpaa sanoa, että on olemassa kaksi vaihtoehtoa: nykyinen tai liitos? Nykyisen mallin jatkaminen johtaa varmemmin vaikeuksiin kuin liitos.

Kuntaliitosten periaatteellinen ongelma on se, että niissä ei puututa lainkaan rakenteellisiin ongelmiin. Otetaan esimerkiksi Heinola, jota moititaan ja arvostellaan kovasti. Kuitenkaan sanallakaan ei ole puututtu siihen, miten Heinolan ja Heinolan maalaiskunnan liitos aikoinaan onnistui. Toiko se mitään uutta ja hyvää? Onko tämän liitoksen kokemukset siivutettu tarkoituksellisesti? Jos on, niin syytä tuskin tarvitsee miettiä.

Kuntaliitokset sinänsä eivät pelasta kuntia eivätkä maata. Ainoastaan todellinen remontti, jossa ensin selvitetään valtion ja kuntien keskinäinen työ- ja kustannusjako. Vasta se tuo esiin todelliset rakenteelliset ongelmat ja löytää mahdollisesti niihin ratkaisut. Sellaiset muutokset, joilla mummot ja vaarit voidaan siirtää omaistensa lähelle, ovat täysin naurettavia. Eikö hallituksessa ole kuultu, että eräs EU:n peruspilareista on liikkumisen vapaus? Vai eikö se koskekaan suomalaisia vanhuksia? Menettävätkö kansalaiset eläkkeelle siirtyessään liikkumisvapautensa? Vai onko katse, niin lähellä ongelmaa, että tehdyt sopimukset unohtuvat? Tämä on vain yksi tolkuton esimerkki siitä, mihin ollaan menossa, kun valtio sysää omia tehtäviään kunnille. Kohta meillä on varmaan maakunnalliset puolustusvoimatkin. Tässä voi todeta vain kuten Tuntemattomassa sotilaassa, että Valtioneuvoston orkesteri pääministerin johdolla soittaa meille jenkan Kusessa ollaan! Voi aikoja, voi tapoja!

Comments are closed.


WP Login