Nallen nasevat

Poliittiselle kulttuurille on ominaista, että puhutaan paljon, mutta sanotaan mahdollisimman vähän. Entisenä stalinistina Nalle Wahlrooskin on hyvin tietoinen asiasta. Tämä on ilmeisesti syy siihen, että hän sanoo lyhyesti, mitä tarkoittaa. Tällä tavoin provosoimalla saa hetkessä kipeätkin asiat julkisuuteen. Tässä tapauksessa omena ei ole pudonnut kauas puusta. Urbaani tarina kertoo, että isä Wahlroosin astuessa huoneeseensa hänen tuolissaan istui joku. Wahlroos kysyi, että kuka vieras mahtaa olla. Lordi Pilkington kuului vastaus. Wahlroos käveli hiljaa lordin luo, otti häntä korvasta ja nosti pystyyn. Tämä on minun tuolini.

Kun Nallen lausahduksia arvostellaan, niin ne olisi syytä asettaa poliittiseen raamiin eli siis paljon liirum laarumia ytimen ympärille. Sanoman ydin ei suinkaan ollut köyhät kyykkyyn vaan vastapainona verotuksen keventäminen. On täysin idioottien hommia, että tonnin kuussa tienaavalta peritään veroa ja palautetaan se tuplana erilaisina avustuksina. Palautukset on vain korvamerkitty viranomaisen ehdoilla, mihin köyhä saa rahansa käyttää. Onhan tällä suuri työllistävä merkitys, koska se työllistää kymmeniä tuhansia virkamiehiä. Tutkimuksilla on tosin todistettu, että tällainen järjestelmä maksaa enemmän kuin siitä syntyvä hyöty on.

Onko myöskään tehty yhtään puolueetonta tutkimusta Suomen kehitysavun tehokkuudesta? Minä en ole ainakaan nähnyt. Kun nyt peräänkuulutetaan sitä, että kuntien on laitettava laskuihinsa myös todelliset kustannukset, olisi syytä laittaa myös kehitysapujen hyödyt. Toinen valtava kustannusalue on ulkoministeriö. Onko koskaan tutkittu lähetystöjen ja konsulaattien todellinen tarve ja hyödyt. Oman kokemukseni mukaan vientitykkinä, jouduin jo 1970-luvulta alkaen turvautumaan Ruotsin lähetystöihin, joissa bisnes oli ykköstehtävä. Heiltä löytyivät kaikki tärkeimmät tilastot ja tieto kohdemarkkinasta.

Avoin keskustelu on demokratian perusta. Kärkevistäkin kannanotoista on voitava keskustella objektiivisesti. Tuore kirjakin todistaa, että Suomessa ollaan nynnyjä, eikä rohjeta tehdä räväköitä avauksia.

Comments are closed.


WP Login