Demokratiassa on paha vaje

Demokratia on Suomessa osoittautunut vain harvojen oikeudeksi. On hyvävelijärjestelmää, maantapaa, veljesjärjestöjä ja tietenkin poliittisia puolueita. Demokratian suuri uhka ovat tällä hetkellä poliittiset puolueet. Vain hyvin pieni osa kansasta kuuluu puolueisiin, jotka täysin itsenäisesti valitsevat maan kaikki poliittiset elimet. Tavallisella rivikansalaisella on vain oikeus valita niistä, jotka on heille esivalittu. Äänestä siinä sitten parasta ehdokasta.

Oman kastinsa demokratian tappiossa muodostavat virkamiehet. Koska ministerit ja muut poliittiset toimijat vaihtuvat aika-ajoin, niin virkamiehet pitävät yllä järjestelmää. Ministerit voidaan laittaa vanhan tavan ja käytännön perusteella tekemään mitä tahansa. Virkamiesten suuren joukon tarkoituksena ei ole palvella kansaa vaan järjestelmää. Tämänhän takaa jo lakikin. Virkamiestä ei käytännössä saa tilille mistään. Rangaistus on korkeintaan vastakarvaan paijaamista. Tällaisessa toimintaympäristössä on mahdotonta saada aikaan uudistuksia. Ainoa toivo on suurten ikäluokkien eläköityminen, joka avaa uusille ja nuoremmille mahdollisuuden tehdä muutoksia. 

Viimeinen surullinen esimerkki tässä demokratian anemiassa on kahden mummon palautuksen peruuttaminen. Kansan enemmistö, presidentti ja jopa KHO:n päällikkö ovat sitä mieltä, että palauttaminen epäinhimillistä ja se pitäisi peruuttaa. Virkamiehet ovat kuitenkin eri mieltä. Poliittisella tahdolla ja demokratialla ei ole siis mitään merkitystä Suomen virkakoneistolle. On siis turha päivitellä äänestäjien katoamista vaaliuurnilta. Mitä merkitystä on eduskunnalla, jos kansanedustajien yli kävellään mennen tullen?

Comments are closed.


WP Login