Rasismista

Suomen kieli on kuin kesäinen kukkaketo. Se on vielä monimielisempi kuin englannin kieli, jota sitäkin voi käyttää hyvin monimerkityksellisesti. No mitä tällä on sitten rasismin kanssa tekemistä? Kun suomalaiset menevät etelään viettämään lomaa, niin he lähettävät kotiin postikortteja, joissa kertovat, että täällä on musta mukavaa. Kotimassaan ollessaan siten eivät pidä mustaa ollenkaan mukavana. Toinen yhtä arvoituksellinen sanonta koskee puistossa istuvaa naista. Nainen istuu puistossa paljain päin. Tämä voi tarkoittaa sekä sitä, että istutaan molemmat päät paljaina tai sitten ei.

Suomalaiset ovat eläneet ainakin 8 000 vuotta eristyksissä ja sen jälkeenkin täällä on liikkunut vain valloittajia. Oma reilun 90 vuoden historia ei vielä näköjään luo riittävää itsetuntoa ja identiteettiä. Mielenkiintoista on sekin, että suomalaiset ovat irlantilaisten kanssa ilmeisesti maailman yleisin maasta maahanmuuttaja. Vierailla mailla suomalaiset ovat suvaitsevampia kuin kotimaassaan. Vaikka suurimmalla osalla suomalaisista on sukulaisia ulkomailla, niin siitä huolimatta rasismi nostattaa tunteita.

Johtuuko suomalainen rasismi sitten siitä, että me haluamme noukkia rusinat pullasta mennessämme ulkomaisten lihapatojen ääreen? Vai johtuuko se siitä, että koemme vieraiden hyväksikäyttävän vieraanvaraisuuttamme? Tämä jälkimmäinen vaikuttaisi olevan tärkein syy, koska muukalaisvastaisuus nostaa päätään erityisesti taloudellisten suhdanteiden alakuolokohdissa. Mikäli näin on, vastuu on yksinomaan leväperäiseen asioiden valmistelun. Tämä ilmeisesti johtuu, että lain, asetukset ja käytännöt ovat syntyneet kokonaan toisenlaisina aikoina. Lait laadittiin silloisille kiintiöpakolaisille, kun nyt meillä on pakolaisia jopa EU:n sisältä. Nyt on aika päivittää määräykset.

Silloin, kun vedotaan siihen, että maassa pitää elää maan tavalla, niin pitää myös kertoa, mitkä maan tavat ovat. Kun menin Ruotsiin töihin 1959, niin ensimmäiseksi minulle sanottiin, että täällä puhutaan sitten ruotsia. Sama sanottiin myös unkarilaiselle ystävälleni. Sitten meille kerrottiin, missä iltaisin voi opiskella kieltä. Opiskelu oli ilmaista.

Comments are closed.


WP Login