AKT panee Suomea polvilleen

Wälläri toi aikoinaan Suomeen amerikkalaisen mafiatyylisen ay-liikkeen. Itsekin merillä olleena tulin sen kanssa tutuksi. Mikäli et kuulunut Merimiesunioniin, ei ollut asiaa merimiehen hommiin. Oli myös oma työnvälitystoimisto, jossa ensimmäiseksi tarkistettiin jäsenkirja ja maksut. Unionin jäseneksi piti siis liittyä jo ennen alalle hakeutumista. Tosin Kotkassa oli 1950-luvulla jäseneksi ilmoittautumismahdollisuus jo työvoimatoimistossa.

AKT:n strategia on samanlainen. Isketään silloin, kun koko valtakunta on muutenkin polvillaan. Lakkoon meneminen AKT:n pääalueilla eli ahtaajien ja autonkuljettajien toimesta, aiheuttaa kymmenien tuhansien muiden työntekijöiden lomauttamisen. Tämäkö on ay-liikkeen solidaarisuutta, jota on vuosikymmenet korostettu joka käänteessä? Ulkopuolisesta tämä vaikuttaa pikemminkin itsekkäältä oman edun tavoittelulta.

Kun aikoinaan Kekkosen aikana veturinkuljettajat uhkasivat pysäyttää Suomen viennin, Kekkonen puuttui henkilökohtaisesti asiaan. Hän sanoi, että jos lakko alkaa, niin kaikki lakkolaiset kutsutaan kertausharjoituksiin. Silloin on mahdollisuus ajaa vetureita armeijan päivärahoilla. Niskurit voidaan haastaa sotatuomioistuimeen. Lakkoa ei koskaan tullut.

Comments are closed.


WP Login